Събота, 21 Октомври 2017, 13:17
Frognews
0| 3216 |03.06.2016

БСП и АБВ контра на Бъчварова за реформата в МВР

.
Румяна Бъчварова
Парламентът започна работа с обсъждане на първо четене на спорните промени в Закона за МВР. Те преразглеждат условията за работа и социалните придобивки на служителите на ведомството.
Министър Румяна Бъчварова предлага структурни промени за изваждане на нетипичните и спомагателни дейности от МВР и повишаване ефективността на основните дейности. Преразглеждат се условията за работа и социалните придобивки на служителите от МВР. Целта е преструктуриране на разходите, посочва министърката. Предвиждат се и промени, свързани със статута на държавните служители, намаляване на обезщетенията при прекратяване на служебното правоотношение от 20 на 12 заплати за държавните служители, постъпили на работа след 2017 година. Платеният годишен отпуск ще се намали от 30 на 25 дни, а парите за прослужено време и храна стават част от заплатата. Промяната, обаче няма да засегне действащите служители, а ще се отнася за новопостъпилите. За служителите в администрацията ще бъдат прилагани текстовете по Закона за държавния служител и те ще работят по трета категория.

Необходимо е така да реорганизираме бюджета и работата в министерството, че стимулите да могат да бъдат получавани по време на изпълнение на функциите, а не тогава, когато служители излизат /бел.ред. напускат системата на МВР/. По този начин ние стимулираме излизането от системата и на практика я дестабилизираме и създаваме кадровите дефицити, коментира министърът на вътрешните работи, цитирана от БНР.

Румяна Бъчварова посочи какви ще са плюсовете за МВР, според нея:

Това за министерството означава да се намалят годишните разходи за изплащане на платен отпуск над 10 милиона лева или да се създаде възможност допълнително да бъдат назначени над 600 полицаи, пожарникари без да има промяна в сегашния бюджет.

От БСП не подкрепиха промените. Красимир Янков посочи, че ще се заличи институционалната приемственост:

Реформата или трансформацията, която се предлага със Закона на социоложката Бъчварова, има една единствена цел - икономия на финансов ресурс. Не се предвижда нищо, което да подобрява организацията на дейността, управлението и условието за работа в министерството.

От АБВ също не подкрепят реформата с мотива, че тя ще заложи нови проблеми.

По предложение на Цветан Цветанов, депутатите удължиха работното си време до приемането на промените. Така парламентарният контрол ще започне по-късно днес.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Над 30 души са измамени с по 1000 лв. за матраци 0| 501 |21.10.2017 . Нападател рани с нож няколко души в Мюнхен 0| 630 |21.10.2017 . Местан: Не познавам дейността на Асоциация ”Бату платформ” 0| 873 |21.10.2017 . 30 на сто от малките учениците в България са дебели 0| 990 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах