Реклама / Ads
18| 3290 |12.02.2021 НОВИНИ

БСП и ”Демократична България” със съвместни усилия за честни избори

.
БСП и “Демократична България” са постигнали съгласие да си сътрудничат на експертно равнище по време на изборите. Това е станало по време на срещите с извънпарламентарните формации, организирана от лидера на левицата. Над 12 партии са поканени на днешните разговори.
 

“Разбрахме се да си помагаме взаимно - ние с нашите членове в Секционните избирателни комисии, със застъпници и наблюдатели. И с тяхната платформа “Ти броиш”. Така че с “Демократична България” ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата. Мая Манолова нито отговори, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна”, обясни лидерът на левицата Корнелия Нинова пред журналисти.

 

"Приемаме една обща декларация с общи принципи. Всички ние настояваме веднага да се внесе за разгреждане нашето предложение за видеонаблюдение на изборния ден. И по-точно за броенето на бюлетините и съставянето на протоколите", обясни още Нинова.

 

"Всички знаете, през годините сме били свидетели на манипулации, на натиск върху хората, на купен и корпоративен вот. В момента ситуацията е още по сложна заради кови кризата и страха на хората да излязат да гласуват. Tака че задачата ни става двойно по-важна - да осигурим максимална избирателна активност и да гарантираме на българските граждани, че гласът им ще бъде отчетен така както е подаден", каза Нинова пред събралите се представители на партии и организации.

 

"Първото, което ви предлагаме - една декларация, която е принципна за обединяване на усилията ни за честни и прозрачни избори. След като всички организации се обединим зад тази декларация, да преминем на едно работно и оперативно ниво на взаимоотношения като си сътрудничим по места за това - да имаме своите представители, членове, застъпници наблюдатели във всяка секционна избирателна комисия. Да си сътрудничим в деня на изборите за подаване на сигнали за обмен на информация", заяви още тя.

 

Нинова изрази надежда, че обединението на усилията ще се изрази и в действия за повишаването на избирателната активност. По нейните думи едно от най-опасните неща в правовата, в демократичната държава и в политиката е представителите в парламента да нямат достатъчно легитимност заради ниска избирателна активност.

 

"Това означава недостатъчна тежест и легитимност на българския парламент, а това крие сериозни рискове за държавността. Това е надпартиен интерес. Когато голяма част от гражданите не се чувстват представени в своя парламент, то това е проблем не на една партия, а на България, на държавата", подчерта лидерът на българските социалисти.

 

"Обръщаме се към вас с искрено желание - кой с каквото може, със своите възможности, да се включим в този общ фронт. Отворени сме за вашите мнения и предложения за гарантиране на честността на изборите", завърши своето встъпително слово Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2935 |11.02.2021 ”БСП за България” внесе документите си в ЦИК . 14| 3473 |08.02.2021 БСП препотвърди досегашния формат на коалиция от партии ”БСП за България” . 46| 3654 |08.02.2021 “Републиканци за България” е първата регистрирана политическа партия за парламентарните избори . 14| 3136 |08.02.2021 Александър Сиди: Няма разговори между ВМРО и ГЕРБ за съвместни листи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads