Реклама / Ads
4| 3630 |06.04.2020 НОВИНИ

БСП предложи алтернативен план за справяне с кризата

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
Депутатите от БСП предлагат свои алтернативни мерки за преодоляване на кризата, породена от разпространението на коронавируса. Предложенията са в четири посоки и бяха изброени от лидера на социалистите Корнелия Нинова по време на дебатите по актуализацията на бюджета.
 

Първата група от мерки се отнася до всички хора, излезли в неплатен отпуск за времето на извънредното положение и нямат никакъв доход. Към тази група спадат всички самоосигуряващи се лица, сред които са и архитектите, адвокатите, счетоводителите и дейците на културата. За тях от БСП искат правителството да осигури една минимална работна заплата, както и осигуровките към нея, което възлиза на 725 лева. Това ще струва на бюджета общо 912 млн. лева.

 

"Втората група засегнати хора и проблем, който остава необхванат от актуализацията на бюджета, са земеделските стопани. Предлагаме 30 млн. лева директна субсидия от бюджета към тях, но целева – за производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко”, обясни Нинова.

 

Сред предложенията на левицата фигурират и облекчения за малкия и среден бизнес, който да бъде освободен от таксата за битови отпадъци, тротоарно право, както и от заплащане на ДДС върху храни, които са се развалили заради забраните.

От БСП настояват още и за помощ към общините в размер на 400 млн. лева от бюджета, за да могат те да компенсират загубата от местните данъци и такси.

 

1,5 млрд. лева. Нито една от идеите обаче не се подкрепя от управляващите.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ обяви отново мерките, които правителството вече е разработило. Тя изтъкна, че по схемата 60/40 държавата ще покрива и част от осигуровките, а безработните ще получат право да работят в земеделието. (Сякаш досега това е било забранено - б.а.). По думите й болниците и лекарските кабинети ще получат част от парите си - според изказване на финансовия министър това ще е до 85 на сто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4455 |05.04.2020 Фон дер Лайен: План ”Маршал” ще спаси Европа от кризата . 1| 3753 |03.04.2020 Петър Витанов: ЕС има нужда от спешен план за възстановяване . 5| 4970 |01.04.2020 Красен Кюркчиев: Планът ни е за живот на две скорости . 1| 3946 |31.03.2020 Групата на БСП в СОС предложи пакет от 19 антикризисни мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads