Реклама / Ads
3| 4180 |26.11.2020 НОВИНИ

Вяра Емилова: Мекият локдаун срещу твърдото обедняване на хората

.
Вяра Емилова
Два дни вече парламентът приема бюджета на държавата за следващата година. Бюджет на безхаберието и без мисъл за хората. Бюджет, съставен в условията на надигаща се криза и в същото време неотчитащ ефектите от кризата. В един и същи ден управляващите гласуваха бюджет, стъпил върху възстановяване и растеж на икономиката и в същото време затвориха държавата за 30 дни, а както изглежда след това „меките“ ограничения ще останат още три месеца.

На фона на този социален вандализъм, всички предложения, направени от БСП и то в социалната сфера, бяха тенденциозно отхвърлени и мнозинството гласува – бюджет, който обрича следващото поколение на безкрайно спускане по спиралата на дълга.

 

От няколко дни страната оглави челните места по заболели в Европа. Това показа, че правителството пропусна златно време да се подготви за следващата епидемична вълна. Генералът-пожарникар изгаси пламъците, но остави жаравата да тлее. Само за времето, докато траеха дебатите по бюджета, вирусът покоси 4382 души, а 157 загубиха битката с болестта. Но освен върху здравето на хората, с помощта на управляващите, вирусът коренно ще промени живота на над 1 500 000 българи. През лятото 150 000 българи, и то от най-ниските доходни групи, останаха без работа, а сега армията на безработните се очаква да нарасне с нови 200 000 души. С новите мерки 300 000 дребни търговци и производители ще фалират. Родителите на близо 700 000 деца ще са принудени да ги отглеждат без никаква помощ или компенсация от държавата. Майките през втората година от майчинството си ще бъдат принудени да отглеждат децата си с 380 лв. на месец. На прага на настъпващата тежка зима правителството налага мерки, без да предвижда средства за хората, останали без доходи, социално слаби семейства, трайно безработни.

 

БСП предложи безвъзмездна помощ за малки и средни предприятия от всички икономически сектори в т.ч. земеделие в размер от 5000 до 10000 лв, увеличаване на стойността на ваучерите за храна от 60 на 100 лв., до навършване на 14 год. възраст лекарствата за децата да бъдат безплатни.

 

В своя алтернативен бюджет БСП предложи Антиковид пакет в здравеопазването като безплатни тестове за всички, да бъде създаден фонд „Защитени лечебни заведения” с прогнозни цифри в бюджета около 30 млн.лв и безплатни ваксини – 4 млн.лв. Отделно, по отношението обезпечаване на здравеопазването с кадри, бяха предложени 10 млн.лв за специализации на лекарите. Това е срещу краткосрочните популистки бюджетни решения на управляващите.

 

Всяко предложение на левицата беше отхвърлено. Сега настояваме държавата да гарантира, че българските граждани ще бъдат защитени и хората, принудително останали без работа, да бъдат подпомогнати в следващите месеци.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 16| 3683 |16.11.2020 Близо 80% от българите нямат вяра на здравната система . 3| 3961 |04.11.2020 Анализатор: Който и да е на власт, трудно ще възстанови вярата в американските ценности . 21| 6301 |21.06.2020 АЕЖ: Емил Кошлуков да обясни какво се случва с предаването ”Вяра и общество” . 40| 12100 |15.06.2020 Кошлуков вади сатъра за Горан Благоев и ”Вяра и общество” по БНТ
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads