Реклама / Ads

11| 3234 |12.01.2021

БСП и Радев не водят война

.
В президентството
БСП и президентът Румен Радев започнаха консултациите с взаимни уверения, че не водят война. И си размениха взаимни признания в добронамереност едни към други. Соцлидерката Корнелия Нинова започна срещата на ”Дондуков” 2 с настояване да си кажат публично, пред медиите. Искам да разсея внушенията - ние не воюваме с президента , каза Нинова. С президента имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да се гарантира максимална избирателна активност, допълни тя.

Няма какво да разсейваме, отвърна Румен Радев и напомни, че с Йотова са избрани от социалистите и не са отстъпвали от това.

 

"Аз съм от хората, които никога не забравят откъде са тръгнали", добави и Илияна Йотова, която замрази членството си в БСП, за да стане вицепрезидент на Радев.

Нинова отново наблегна на машинното гласуване и поиска гласуване по пощата, но с активна регистрация.

 

Тя подкрепи президента за медийното отразяване на всички партии по националните медии, защото основно кампанията щяла да се води медийно заради епидемията.

 

Оставаме с впечатлението, че здравните правила ще бъдат извадени в последния момент, каза вицепрезидентът Йотова и постави проблема с гласуването на сънародниците ни зад граница в епидемия.

 

„Тази година ни предстоят два избора. Виждаме, че консултациите са съсредоточени предимно върху парламентарните, тъй като те са непосредствено по-скоро, но трябва да отбележим, че те са два - и парламентарни, и президентски. С президента имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност. Това е необходимо не просто на партиите, а на държавата, на България и на държавността. По този начин и партиите, и избраните институции, ще имат по- голяма легитимност и представителност“, заяви председателят на БСП по време на консултациите.

 

Корнелия Нинова разкри и останалите цели на партията, свързани с предстоящите парламентарни избори: „Втората ни цел е чрез тези избори да се промени порочния модел на управление, на който ние 4 години сме категорична и ясна опозиция. Трето, изборите да са прозрачни, честни и да гарантират, че резултатите, които имаме, са реалната воля на гражданите“.

 

По думите на Нинова в последните 4 години партията е била последователна в тези цели, включително и със законодателни предложения като парламентарно представена партия поне в три основни пункта: „Категорично в годините сме защитавали машинното гласуване. Оценяваме решението на управляващите и на мнозинството за смесване на машинно с хартиено гласуване като отстъпление от този принцип. Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени. Внасяли сме и сме настоявали за активна регистрация при гласуването. Това гарантира изчистване на списъците от мъртвите души. Предлагали сме включително и в парламента видеонаблюдение“, припомни лидерът на българските социалисти.

 

Нинова подчерта: „Подкрепяме създаването на многомандатен избирателен район в чужбина. Всеки български гражданин, където и да се намира, трябва да има гарантирано конституционно право да гласува. Гласуване по пощата е възможно, но при условие, че преди време беше прието нашето предложение за активна регистрация. Според нас гласуването по пощата трябва да върви ръка за ръка с активна регистрация. Иначе би било добро пожелание и един разписан текст в Изборния кодекс, който поне за тези избори нямаме възможност да приложим”.
От БСП сме против гласуването в два дни, посочи още Нинова: „Имаме конкретно предложение, което идва от разговорите ни с представители на ЦИК и ще го направим и пред тях, тъй като те са органът, който трябва да реши. Настояваме да се увеличи заплащането на членовете на секционните избирателни комисии”.

 

Що се отнася до датата на изборите Корнелия Нинова заяви, че тя изборът й е изцяло и напълно в правомощията на президента и Българската социалистическа партия е готова за избори по всяко време.

 

По отношение ревизия на изборното законодателство, лидерът на БСП коментира: „Имаме мнение и на Венецианска комисия, и на експерти, че е лошо да се променя законодателството в последния момент. Имаме и лош опит, че отвори ли се Изборният кодекс, обикновено това мнозинство го прави по-лош, отколкото по-добър. Предвид ситуацията сме готови, когато от ГЕРБ внесат промените в парламента, да ги гласуваме разумно в рамките на епидемиологичната обстановка с една цел - всеки да може да гласува свободно и спокойно”.

 

„Тъй като няма да имаме възможност да направим типичната за БСП кампания заради обстановката, тя ще бъде предимно през медиите и социалните мрежи. В името на държавността и принципността ние сме съгласни медийното време да се разпредели справедливо, така че всеки а може да изрази програмата и платформата си за управлението на България”, подчерта председателят на БСП.

 

Нинова изрази своите притеснения, че на прага на изборите политическите партии закъсняват с предизборни програми. „За нас същественото във всички избори са идеите за бъдещето, кадрите, които могат да ги реализират и управленските политики. Уви, за момента само Българската социалистическа партия сме заявили своята програма “Визия за България“. Тя апелира по-скоро и другите партии да представят програмите и идеите си за развитие на България.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. В президентството: Караянчева сравни Радев с Тръмп - оспорвал вота 60| 9323 |12.01.2021 . Радев се среща утре с парламентарно представените партии 7| 2522 |11.01.2021 . СДС заговори като ГЕРБ, нападна Румен Радев 31| 2721 |11.01.2021 . На живо! Радев разговаря със сънародниците ни зад граница 12| 2688 |11.01.2021

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ