Реклама / Ads

 

13| 2879 |25.07.2021 НОВИНИ

Националният съвет на БСП дава мандат за 5 приоритета за преговори

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
НС на БСП ще вземе окончателно решение за подкрепа, след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети.

Разширен състав Парламентарната група, Националният съвет и коалиционните партньори от коалиция „БСП за България“ със 120 гласа „за“ и един „против“, без „въздържали се“ взехме няколко решения. Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България, и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. 

 

Нашата цел е парламентът и правителството да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление. Имаме пет приоритета, които залагаме в политиките по съставяне на правителство. 

 

Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите, и политика за младите и работещите хора. 

 

Вторият приоритет е реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани. 

 

Третият приоритет е образование, наука и култура. Четвъртият е борба с корупцията и качествена съдебна реформа. И пето - възстановяване на икономиката.

 

Има две теми, според решението на Националния съвет, които ние не приемаме.

 

Едната е налагане на либерален модел на управление, на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. – в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н. 

 

Заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, но препотвърждаваме позицията си, че това не бива да става за сметка на българския национален интерес и българската история.

 

Как ще продължим оттук нататък: 

 

Националният съвет реши следното: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите с „Има такъв народ“.  

Дава мандат да бъдат поканени на разговори и организирани срещи с другите две партии – „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

Възлагаме на Изпълнителното бюро да излъчи експертни групи , които заедно със съветите към Националния съвет да започнат да работят с експертните групи на другите партии – така, както се разбрахме вчера на разговорите с „Има такъв народ.

 

Четвърто - разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа. 

 

Пето - окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново на Национален съвет, на следващо заседание, след като контактната група внесе резултатите от преговорите и напредъка по тях, и след като “Има такъв народ” представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети.

Тогава ще съберем отново Национален съвет и ще дадем окончателната си позиция. Дотогоава имаме мандат да продължим разговорите.

 

В контактната група за преговори с ИТН влизат Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 32| 84490 |25.07.2021 Асен Василев: За да дава на пенсионерите, Борисов е трябвало да взима от „приятелите“, с които играе, а не от полицаите и учителите . 3| 2591 |25.07.2021 БСП обсъжда приоритетите за водене на преговори за кабинет на заседание на Националния съвет . 10| 3022 |23.07.2021 Рашков дава Гешев на прокурор . 1| 2890 |23.07.2021 Николай Велчев: Масово се отнемат и продават сгради от училища и детски градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ