Реклама / Ads
5| 4132 |24.03.2019 НОВИНИ

БСП: Скандално е да се строят нови бежански лагери

.
Пресконференция на БСП
Не искаме, покрай апартаментите на няколко души от властта, да мине незабелязано въпросът за плануваното изграждане на три нови бежански лагери. Това касае националната сигурност на страната. Искаме ГЕРБ, ясно да заяви, дали става въпрос само за едно усвояване на пари, или имат реално очакване в страната ни да бъде върната огромна група мигранти от Германия и други страни в ЕС.
 

Това заявиха от левицата на пресконференция, в която участваха водачът на евролистата Елена Йончева, Кристиан Вигенин,  Катя Георгиева - председател на БСП Ямбол и общински съветник и Димитър Загоров – общински съветник от Елхово.

 

Припомняме, че миналата седмица, на страницата на МВР, се появи информация за обявена обществена поръчка за изграждането на три нови мигрантски центъра за над 3 000 души в Елхово, Малко Търново и Любимец.

 

Йончева обърна внимание, че  в Елхово се подготвят площадки, които да приемат 1632 бежанци, а това са почти 20% от населението на общината.  Йончева коментира, че всичко това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа и бе категорична, че  БСП  е против изграждането на подобни центрове. 

 

Кристиян Вигенин се обърна към управляващите с въпрос дали имат информация за предстоящо връщане на мигранти от западна Европа и най-вече от Германия  в България. Той обяви, че БСП настояват тази обществена поръчка да бъде отменена. Средствата са отпуснати в рамките на програмата за „Спешна помощ“ преди три години. Като говорим за спешна помощ, три години по късно, не може да видим особена спешност в подобно изграждане на бежански центрове, каза Вигенин.

 

„Това е безотговорно решение. БСП не просто се обявява против изграждането на тези бежански лагери, но и ще подкрепим протестите на гражданите в трите общини и засегнатите области. Обръщаме се и към бизнеса, смятайки, че българските строителни фирми могат да проявят, за разлика от правителството, отговорно поведение и нито една от тях да не участва в тази обществена поръчка. Това е начина да продължим съпротивата срещу подобни национално безотговорни решения на правителството.“, заяви още евродепутатът

 

Левицата смята, че по-разумният подход е тази обществена поръчка да бъде прекратена, а средствата, които са отпуснати да бъдат предоговорени и да бъдат насочени към допълнителни мерки за охрана на границата, преди всички с република Турция и другите външни граници на ЕС, по които България има ангажименти.

 

„Не приемаме, без да има необходимост, да бъдат изграждани такива бежански центрове. В момент когато мигнатският натиск е нулев и няма прогнози за бъдещ такъв.  Това се прави тихо-мълком без да бъдат информирани гражданите на тези населени места. Не е информирана дори местната власт на трите общини, в които се предвижда да се строят тези центрове. Питаме правителството дали има връзка между тази поръчка и решението от преди няколко дни на ЕС, което на практика позволи на германските съдилища да връщат мигранти в страните през които те са влезли на територията на Съюз.  Искаме открито правителството да каже дали се касае за усвояване на средства, или за подготовка за настаняване на бежанци, които ще бъдат връщани от Германия, а може би и от други страни-членки на ЕС. Когато се изгражда такъв капацитет, той рано или късно ще влезе в употреба. Опасенията ни са, че наличието му може да стимулира връщането на мигранти, а това противоречи на българския национален интерес.“ заяви Вигенин.

 

Катя Георгиева  определи тази обществена поръчка като скандална.  Тя припомни, че през 2016 г. е  имало такива намерение от страна на МВР. „Целият регион, в който  влизат 5 области,  реагира изключително остро, имаше много страх в хората и те излязоха на спонтанни протести ежедневно. Тогава министерството даде заден ход. Сега отново тихо-мълком на страницата на министерството се появява тази информация за предстоящо изграждане на тези центрове, като един от тях отново е на територията на Ямбол, в Елхово. Гражданите са изключително гневни, защото никой от местната власт не е разговарял с тях. Не на пук, а за да подкрепим гражданите БСП Ямбол ще подкрепи гражданите.  ГЕРБ, въпреки, че все още е управляваща партия, не държи патента за това да решава, кое е най-добро за България, особено след като не осъществява никакъв диалог с местните общности“, беше категорична Георгиева.

 

Колегата й Димитър Загоров също потвърди, че  хората в община Елхово са изключително притеснени и тревогата им нараства заради нелепите обяснения на управляващите, че са научили за това нещо от интернет, каквото е заявил кмета на общината. По думите му на хората име е заявено, че приоритет е празника на града, а не да бъдат информират гражданите за тези центрове. Загоров заяви още, че през 2013 г. има изграден такъв център, който е празен и може да се използва с такава цел. „Никой не приема, че има нужда от втори такъв център в града. Тепърва хората ще се вдигнат и ще защитят правото си да не приемат такива хора на територията на общината.“, каза още той.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3697 |24.03.2019 ”Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от гр. Нови Искър . 0| 4409 |23.03.2019 Нови мерки срещу фалшив ТЕЛК . 2| 4250 |23.03.2019 Краси Анев: Надявам се да сме вдъхновили много български деца . 7| 4870 |23.03.2019 „Артекс“ с правно становище за апартамента на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads