Реклама / Ads
4| 4824 |20.03.2019 НОВИНИ

МВР строи огромни мигрантски лагери, а бежанци няма

.
Бежанския лагер в Харманли, 2013 година
МВР ще строи три фургонни лагера с капацитет за общо 3 хиляди души за над 10 милиона лева. Според най-актуалната справка на МВР през февруари у нас са задържани 96 чужденци. В местата за настаняване има 520 души. По всичко изглежда, че планът е единствено да бъдат усвоени средства.
 

Информацията за предстоящото строителство на бежански фургонни лагери става известна от обществена поръчка, обявена от силовото ведомство. Общата стойност на търга е 8.3 млн. лв. без ДДС. Парите са от фонд "Убежище, миграция и интеграция". Търгът е обявен на фона постоянните хвалби, че мигрантският натиск по границата е нулев, както и решението на парламента България да не приема обратно мигранти, пише Медиапул.

 

Предвижда се фургонни лагери, за общо 3 хил. души, да има в Елхово, Малко Търново и Любимец.  И на трите места фургонните лагери са в близост до други структури на МВР. Посочените адреси в Елхово и Малко Търново съвпадат с тези на местните дирекции на гранична полиция. В Любимец пък е посочен адресът на съществуващия в момента бежански лагер. Той е под контрола на дирекция "Миграция" в МВР. При откриването му през 2011 г. имаше капацитет от 300 души, припомня медията.

 

Според обявата на МВР най-големият лагер ще е на ул. "Морава" 1 в Елхово. Става дума за имот от 27 дка. Там ще се разположат 204 спални контейнера за 1632 души. Вторият по големина лагер ще е в Любимец. Теренът му е 15.3 дка, върху които ще има 164 за общо 1088 души. Общо 45 контейнера за 280 души ще има в Малко Търново.

Лагерите ще имат нужда от допълнително сериозно строителство на площадките. От параметрите, които са посочени в обществената поръчка, се вижда, че контейнерите ще са с дължина 7 метра и тегло 2 тона. Вътре ще има две стаи с по две двуетажни легла. Отделно от това ще има тоалетни и бани в по-малки контейнери. Лагерите ще имат контролно-пропускателни пунктове и терените им ще бъдат разделени с ограда на различни зони.

 

От публични данни се вижда, че МВР не може да запълни и сегашните 700 места, с които разполага. Толкова е капацитетът на домовете на дирекция "Миграция". Отделно от това Държавната агенция за бежанците разполага с още над 5000 места. В момента лагерите и на двете институции са почти празни. В "Миграция" са настанени 139 души (19.9% от капацитета), а в домовете на агенцията – 380 човека (7.3% от капацитета).

 

Медиапул припомнят, че за палаткови и фургонни лагери се говори от няколко години. Най-сериозно темата бе обсъждана през 2016 г. Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви, че държавата е готова да изгради такива лагери, ако мигрантският натиск се увеличи. Едно от местата, на които се планираше изграждането на лагер, бе в елховското село Бояново. Плановете на властта обаче срещнаха сериозен отпор от местните, които на няколко пъти излизаха на протести. В крайна сметка МВР се отказа от намеренията си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5687 |19.03.2019 Фирмата, разменила апартаменти с Цветанов, строи в имот на Галеви . 4| 4499 |12.03.2019 Прокурор: Кметът на Созопол е отпускал пари за строителство на фирми, водещи се на бедни . 1| 4044 |07.03.2019 Трима са кандидати за строителството в България на "Турски поток" . 6| 5181 |05.03.2019 Вени Марковски: Огромният брой руски туристи са най-обикновен мит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads