Реклама / Ads
0| 3736 |28.09.2016 НОВИНИ

Бъчварова: Центровете за бежанци са препълнени

.
Румяна Бъчварова
В момента центровете за бежанци са на прага на своите възможности, а скоро предстои реорганизация на част от отворените места за настаняване в затворени такива. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на брифинг в Министерския съвет.
 

„Всичките ни усилия са за това да създадем по-добра организация за работа, по-висока сигурност за гражданите и по-силен контрол” заяви вътрешният министър и даде пример с центъра от затворен тип в Елхово, където не е имало проблеми до сега.

Затягат режима по настаняване на бежанците Промените ще включват засилена охрана на центровете за настаняване, разделяне на мигрантите от различните националности, преобразуване на част от центровете в общежития от закрит тип.

 

Всеки момент ще получим 80% от средствата от ЕК за справяне с миграционния натиск. По думите на министъра това е изключителен жест и ярка форма на проява на европейската солидарност.

 

Тя разясни, че около 80% от тези 160 млн. евро или 124 млн. евро са предвидени за мерки за подобряване охраната на границата. „Основните средства ще отидат там. Други 20 млн. евро или около 12% ще отидат за мерки, свързани с бежанци и нелегални мигранти, които вече са в България“, обясни вътрешният министър.

 

Тя подчерта, че с тези пари не може да се финансират строежите на огради и пътища.

„Тоест ние изграждаме преградното съоръжение с национални средства“, уточни вътрешният министър. По думите ѝ друго изискване е парите да се изразходват за не повече от 12 месеца. „Това означава, че с тях не могат да се финансират и закупуват оборудване или да се правят строежи, които отнемат повече от 1 година. Тоест тук и сега трябва да бъдат усвоени тези средства“, обясни министър Бъчварова. В тази връзка тя обясни, че ще се промени апликацията за закупуване на кораб, която страната ни е заявила първоначално, тъй като тя не може да бъде изпълнена за 12 месеца. „На нейно място ще се предложи друго, необходимо оборудване за охраната на границата, най-вероятно за видео системи“, посочи вътрешният министър. Тя обяви, че се очаква парите да дойдат до дни за вече одобрените проекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4535 |27.09.2016 В. Лилов: ДАНС, а не чичковци по пощите да контролират бежанците . 1| 4310 |27.09.2016 Нинова: Борисов кани бежанците, обещава им да им оправим живота . 0| 3651 |26.09.2016 ЕС започва раздаването на дебитни карти на бежанците в Турция . 0| 3565 |26.09.2016 С. Игнатов за бежанците: Судан е цъкаща бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads