Реклама / Ads
26| 7350 |09.03.2016 НОВИНИ

Бъчварова иска още пари и още 4000 полицаи

.
Румяна Бъчварова
Много е трудно в тези условия да се работи. И ресурсите и числеността на състава не са достатъчни. Не достигат повече от 3-4 хиляди полицаи, но ние нямаме бюджет за тях, каза Бъчварова пред БНТ и допълни, че малкият бюджет на МВР е хроничен проблем.
 
Ако сега обявим 3000 конкурса, които са невъзможни за провеждане, ще има ефект след една година. Това е проблем, който трябва да е ясен за всички. Общата численост на полицаите е изключително ниска, но това означава повече пари, уточни министърът.

Имигрантите и каналджиите ще се опитат да създадат маршрут през България. Ние правим опити, за да предовратим усилията и на имигрантите, и на трафикантите, допълни гостенката в студиото.

В коментар на затварянето на сръбските граници тя посочи: Затварянето на сръбските граници за нас не е проблем, защото ние затваряме достъпа на бежанци на изток от Сърбия. "Споразумението ЕС – Турция може да намали бежански поток", каза още ръководителят на силовото ведомство. Тя допълни, че югоизточната ни съседка е подходящо място за настаняване на бежанците от войните в Сирия и Ирак. "Турция е близко до родините на тези хора", допълни Бъчварова. "Изхранването на бежанците изисква пари", каза още тя в коментар на исканите от Анкара допълнителни 3 млрд. евро. За охраната на границата ни с Турция Бъчварова заяви, че тази дейност ще се координира с Българската армия. "Нашите служители са командировани за две седмици и това не е проблем за тях и техните семейства", каза още тя.

Бъчварова се спря и върху обявените от синдикати протести. „Разчитам на доброто разбиране от страна на синдикатите, затова, че нашите мерки, които планираме, целят един много положителен резултат за организация на работата в МВР и разходването на средствата. Това ще се отрази положително на всички служители в крайна сметка“, посочи тя. Намерението за протестите е отложено за 16 март, ден след като МВР ще представи мерките си в Народното събрание.

Убедена съм, че ще постигнем съгласие със синдикатите. Ние имаме различна позиция за изразяване на отговорностите. Министърът има отговорност за бюджета и пр. в системата, смята тя.

Диалогът трябва да установи, че няма противоречие между едните действия и другите. Синдикатите защитават синдикалните интереси. Надявам се да не се случи блокада на градове. Не виждам какъв положителен резултат може да има от тези действия за реформата“, допълни министърът.

Опитваме се да компенсираме липсата на полицаи в селата. Но общата система на сигурност трябва да се мисли по друг начин. Да видим докъде може да стигнат правомощията на местната власт. Ние мислим в друга посока – овладяване на криминалния контингент, наблюдение на неговото поведение е сред тях. Нападенията в селата се извършат от рецидивисти, обясни Бъчварова ситуацията с нападенията над възрастни хора в малките населени места, където полицаи няма.

По думите й МВР иска да се гарантира качеството на видео заснемането, за което работи с местната власт, за да може да служи при разследването на престъпленията.
„Идеята за селската полиция може да се обсъжда, но сега ние успяваме докъдето можем с предизвикателствата. Има хора и служители, които и изпълняват различни задачи. Би трябвало да се помисли за общинска полиция. Това е дълъг процес“, обобщи темата министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4430 |08.03.2016 Калфин откри: Всичко става с пари . 28| 5256 |07.03.2016 Ердоган в Брюксел: Искам си 3-те милиарда евро . 7| 4408 |07.03.2016 Цацаров иска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев . 7| 4367 |07.03.2016 Мерджанов: Управлението на Борисов е една вождиска власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads