Реклама / Ads
6| 4292 |22.07.2020 НОВИНИ

БСП стартира подписка за изслушване на главния прокурор в НС

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
БСП поиска изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание. За това обявиха още вчера от левицата. Държавният обвинител бе в пленарната зала наскоро, но представи доклад за дейностт на прокуратурата за период, в който той не я е оглавявал.
 

Социалистите са събрали вече 70 подписа при нужни 24. Искането трябва да бъде гласувано и в пленарната зала.

 

Главният прокурор трябва да изготви доклад за това как се изпълняват законите за държавата през този период – от януари до юли, включително. Този доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание, като изрично подчертавам, че предложението включва докладът да бъде разгледан в зала“, обясни депутатът Антон Кутев.

 

Преди няколко дни именно той остро осъди начина, по който работи държавното обвинение и дори намери прилика на Гешев с Вишински.

 

"Ние последователно сме "за" оставката на Иван Гешев и настояваме за нея", заяви Кутев днес.

 

Искането за изслушването на държавния обвинител е с идеята да се изясни какви точно са правомощията на главния прокурор.

 

"Прокуратурата изкара нещо, което трябва да има качеството на доказателствен материал. Отгоре на всичкото, събрано със СРС за хора, за които даже няма образувана прокурорска проверка", добави той.

 

Кутев даде пример с депутата от БСП Александър Паунов, за когото преди време стана ясно, че е говорил по телефона с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. "Може да е морално укоримо да си говориш с Божков, но аз примерно съм си водил кореспонденция с десетки осъдени хора, в качеството ми на председател на комисията по жалбите", обясни Кутев.

 

"Протестът, който се случва под прозорците ни всеки ден от 15 дни, направи така, че темата за прокуратурата, за правомощията на главния прокурор, за реалната власт, която той изпълнява, за начина, по който той изпълнява своите правомощия, ще бъде тема на следващия политически период, който надявам се да започне съвсем скоро с предсрочни избори", заяви зам.-председателят на БСП Крум Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4519 |17.07.2020 БСП поиска изслушване на Гешев в парламента и Пеевски да дойде на работа . 6| 4689 |16.07.2020 БОЕЦ и ”Зелен Младост” стартираха протест преди протеста . 6| 5365 |03.07.2020 Кандидатите за новия състав на КЕВР - на изслушване във вторник. Кои са предложенията? . 11| 5368 |02.07.2020 Лятото на Перперикон стартира с монументална находка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads