Реклама / Ads

 

11| 3653 |11.08.2021 НОВИНИ

Гешев e привикан в парламента да отговаря за полицейското насилие на протестите

.
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев ще бъде призован с писмо утре да се яви да свидетелства в парламента по отношение на подслушванията на хора, участвали в протестите от миналото лято. Това заяви Николай Хаджигенов след заседание на Временната комисия за разследване на протестите от 10 юли и 2 септември.

Заседанието на комисията ще бъде следващата сряда. Ще бъдат призовани част от служителите, които по това време са се занимавали със СРС, отдел в ДАНС, главен секретар на МВР. Три тома с шест диска с видеозаписи са изпратени днес от МВР.

А писмата с призовките тръгват утре, обясни Хаджигенов. На въпрос дали Гешев има право да откаже да дойде в комисията, адвокатът отговори, че няма право да откаже, но и няма да дойде. Той е като Бойко Борисов, както Борисов игнорира парламентарната република, Гешев отказва да спазва законите. Няма как да го принудят да дойде Гешев, смята Хаджигенов.

 

Той ще бъде призован на правното основание на образувана дописка, тя още се държи висяща, позовават се на следствената тайна. "Ще го питаме всичко, има правото и задължението да ни каже, тъй като има решение на европейски съд по темата, и това не касае работата на прокуратурата по темата", обясни той.

По думите му такава полицейщина не е имало преди 10 ноември, подслушвани са 1000 души, по тях са работили хиляди служители, МВР не е работило нищо друго. Унищожавали са документи денонощия, унищожен е един шредер и са закупили друг за МВР. На въпрос това доказано ли е - Николай Хаджигенов обясни, че "да", камерите са били вътре, шредерът е изнесен в коридора и "има обяснения и от служители".

А кога е започнало това - Хаджигенов смята, че е след като ген. Атанас Атанасов е изнесъл данните, че са били подслушвани политици и след като стъпва служебното правителство. По думите му, сега Комисията има пълното съдействие на всички служби, след като са махнали Младен Маринов.


Иначе в Комисията са постъпили още 10 писма със СРС, част от отговорите ги има, но са секретни и не може да ги коментираме, добави Хаджигенов. Той каза, че вече 123-ма подслушвани от списъка от МВР са потвърдени, като 9 имена са добавени, потвърждават се имената и има използвани срещу тях СРС.


Освен това Николай Хаджигенов каза, че са подслушвани и журналисти, има известни имена и такива, които той не знае, има и името на журналист от АФП, но списъкът бил секретен.


Засекретяването не зависи от нас, частично зависи от прокуратурата, частично от МВР, срокът за декласификация на тези писма е месечен, днес комисията излезе с предупреждение, че готвим междинен доклад, той ще е обобщен, няма да е секретен и ще бъде предоставен на медиите, добави той.


В заключение - по жалбата на Димитър Кенаров, който подаде сигнали за полицейско насилие, са потвърдени всички твърдения, с изключение на това, че полицаите са били без идентификационни знаци. Кенаров е записан като поканен. Използваните средства към Кенаров са незаконосъобразни, употребено е излишно насилие, не му е дадена възможност да говори, нарушени са всички права, освен да говори с майка си по спикър, обясни Николай Хаджигенов.


Парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. От прокуратурата вече излязоха с проверка, която показа, че няма неправомерно подслушвани политици.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 34376 |11.08.2021 Собствениците на ”Eфбет” Ц. и С. Найденови, поставени до Божков и Пеевски, с жалба до парламентарната комисия ”Магнитски” . 7| 5126 |11.08.2021 Скандали и бисери се ”родиха“ в парламента заради ”Буджака” и имота на Иво Прокопиев . 4| 2740 |11.08.2021 Асен Василев зове парламента да актуализира спешно бюджета . 1| 2784 |11.08.2021 Атанас Славов: Свидетели сме на лош политически театър, който води до ерозиране на парламентарната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ