Реклама / Ads
9| 4698 |18.08.2021 НОВИНИ

Сезират Лаура Кьовеши за прекратените преписки за полицейското насилие от делегиран БГ прокурор

.
Председателят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши ще бъде сезирана за прекратените преписки срещу полицейското насилие от страна на българския делегиран прокурор Вероника Трифонова. Това решение взеха единодушно членовете на временната парламентарна комисия за полицейското насилие.
 

Уведомителни писма освен това ще бъдат изпратени до Съвета на Европа, Комисията LIBE, комисаря по правосъдието и до Европейския парламент. 


Целта е да се покаже на евроинституциите как е била управлявана държавата в частта правосъдие от страна на Министерството на вътрешните работи и как е действала прокуратурата - закриляйки насилниците, обвинявайки пострадалите и подслушвайки протестиращите. 


Комисията взе решение да сезира и правосъдния министър Янаки Стоилов, който да внесе предложение до Висшия съдебен съвет за наказание на Иван Гешев във връзка с отказа му да се яви в комисията и да предостави информация за полицейското насилие и незаконното подслушване. Председателят на комисията адв. Николай Хаджигенов обясни, че Иван Гешев и специализираната прокуратура в лицето на Ангел Кънев са изпратили "обяснение на петокласник за Конституцията защо няма да дойдат". 


Хаджигенов обърна внимание още, че Иван Гешев е изучавал държавно, а не конституционно право, като има "Добър" 4 на изпита. 


Той обясни, че призоваването на обвинител №1 не е свързано с цел да се наруши следствената тайна, а да се установи колко са наказателните производства за полицейско насилие, колко длъжностни лица са привлечени като обвиняеми и дали Андон Андонов е сред обвинените. 


Освен това за Комисията е важно да се разбере каква е причината да не бъдат приключени наказателните произвоства за полицейския побой зад колоните на Министерския съвет, за които самата прокуратура съобщи преди няколко дни. 


Късно снощи в Комисията са били получени два сигнала за насилие над протестиращи по време на протестите миналото лято. Единият е затова, че няколко полицаи са нападнали млад мъж, на когото насилствено са извадени контактните лещи и за когото ФрогНюз вече писа. Освен това обаче е бил подаден друг сигнал за действията на униформени в нощта на 1-ви септември. 


Според сигнала при опит млад мъж да мине към ВОенния клуб петима жандармеристи са се нахвърлили върху него, съборили са го на земята, закопчали са го и са изпразнили цял флакон спрей в лицето му. Мъжът е загубил съзнание, което според Наказателния кодекс се води средна телесна повреда. Комисията взе решение да обследва подробностите по случая и да прецени как да действа по-нататък. 


Депутатът от "Има такъв народ" Николай Радулов заяви, че на всеки две години се прави и се подписва списък с веществата, които Министерството на вътрешните работи има право да използва. Оказва се, че подобен списък не е правен от поне 5-6 години, което според Радулов значи, че използваният в онзи момент спрей е бил незаконен. По този повод комисията взе решение да предложи на здравното министерство да даде разрешение за спрейовете, които могат да бъдат използвани при акции от страна на полицията.


Заседанието се закри във втората му част и продължава с изслушване на служители на ДАНС и ГДБОП във връзка с подслушване на протестиращи.


Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4978 |19.07.2021 След като Кьовеши ни смъмри - 23-ма български магистрати кандидатстват за европрокурори . 7| 3289 |16.06.2021 На фона на протести започва изборът на нови шестима прокурори за Кьовеши . 6| 13215 |14.06.2021 Министър Стоилов: Констатация на Кьовеши е, че спецправосъдието е излишно . 7| 4141 |12.06.2021 Велислав Величков: Кьовеши дойде да си свърши своята работа и го направи професионално и хладнокръвно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads