Реклама / Ads
28| 4329 |09.11.2023 НОВИНИ

Лаура Кьовеши: Гражданите искат да видят, че корумпираните са в затвора!

.
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обяви, че вижда известен напредък у нас, след като са проведени много реформи, но "гражданите искат да видят, че законът е един за всички, че корумпираните са в затвора". В тази връзка тя препоръча България да си избере добър главен прокурор.
 

В интервю за БНР тя съобщи, че не се е видяла с и.ф. обвинител №1 у нас Борислав Сарафов, защото посещението й е било за 24 часа и е имало предварително изготвена програма. 

 

Според нея все още са налице редица въпросителни около опита за атентат срещу бившия главен прокурор у нас Иван Гешев:  

 

"Какво се случи при онази експлозия, защото първата информация беше, че атентатът е реален и това е нещо недопустимо, защото става въпрос за атентат срещу главен прокурор на страна член на ЕС. Не знам кой разследва и не знам какво се случва, но от моя гледна точка това трябва да се изясни – атентат ли беше и ако е да: кой е извършителят? Това е изключително важно за прокурорите, но не съм запозната с всички останали обстоятелства, така че няма как да коментирам… Единствената официална информация, поместена на страниците на МВР, е че има образувано разследване за атентата. Тоест, има атентат и сега трябва да се установи за какво става дума".  

 

"Европейската прокуратура никого не защитава, с изключение на почтените граждани. Няма значение кой е замесен, ние ще си свършим работата", подчерта тя в отговора си на въпрос дали подсъдими лица от България като Васил Божков, например, са търсили защита от европрокуратурата. 

 

Европрокурор №1 отбеляза, че се надява работата по делата да се ускори, както и по тези, свързани с високите етажи на властта:  

 

"Задължително е да разследваме всички дела, включително и по-малките, маловажните. Те се приключват по-бързо, защото разследванията не са така сложни. Първо – осъдителните присъди се определят от съдиите, но да се върнем на тежките дела – важното е, че започнахме да работим по такива, а и има образувани такива дела. По дела, свързани с еврофондове,  разследваме проекти от голяма обществена значимост, които са свързани с критична инфраструктура – там, където стойността на договорите е много висока – това са сложни дела, обхващащи множество проекти. Наблюдават се някои лоши "навици" в България, особено що се отнася до обществените поръчки. Често се наблюдава предсрочно прекратяване на договорите. След това обявяване на нова процедура за обществена поръчка за същия проект, така че се получава необичайно високо разходване на средства. Ето защо настоявам за повишаване на нивото на разкриваемост на такива злоупотреби".  

 

Лаура Кьовеши уточни, че към момента тя и екипът и работят с едва седем български делегирани прокурори, а тяхната бройка трябва да е 15. Другият сериозен проблем, който тя идентифицира, е липсата на наши полицейски служители, които да работят по делата на европейската прокуратура тук. 

 

Европейският обвинител №1 допълни, че е възложила одит на работата на нашите прокурори заради множество административни проблеми. 

 

"Имаше четирима служители, които си подадоха оставките. На практика главният прокурор на Република България прекрати тяхната работа и ние тогава започнахме да проверяваме всички служители. В повечето случаи имаше проблеми с боравенето на документите, междуличностни конфликти. Възложихме тази проверка, този одит, защото те не са наши служители, а на главната ви прокуратура и са ни предоставени на разположение. Ние не им плащаме, не можем да ги повишаваме, ние не можем да изменим техните договори и тази смесена система доведе до проблеми, но с новоприетия закон у вас всичко е изчистено и това ни помогна да решим тези проблеми".    

 

Кьовеши посочи, че миналата седмица вече е получила предложенията за новите 7 български прокурори, които да се влеят в европейската. 

 

"Трябва да се запозная с всички документи, трябва да ги предложа на Колегиума, който ще заседава в края на ноември и се надявам до декември процедурата да е приключила и се надявам, че всички изпълняват критериите, но предстои да видим всичко това", обясни тя. 

 

Кьовеши уточни, че ролята на Европейската прокуратура е най-вече административна – да гарантира, че всичко протича гладко. 

 

"По делата се изключва всякаква намеса или влияние от национално равнище", категорична бе европрокурор №1.

 

По думите й европейските граждани имат доверие в работата на европейската прокуратура, защото при нея постъпват много сигнали. 

 

"Ние разчитаме много и на работата на разследващите журналисти. Много от големите български дела са образувани от сигнали - или на частни лица, или на журналистически разследвания, затова насърчавам хората да се обръщат към нас, макар, че не винаги тези сигнали попадат в нашата компетентност и ние ги препращаме към националните органи. Насърчавам българските граждани да подават сигнали и да вярват в нашата работа", добави Кьовеши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8006 |09.11.2023 След загубата на балотажа в София: Ваня Григорова подаде жалба срещу резултатите . 9| 4507 |09.11.2023 Втора знакова фигура хвърли оставка от ръководството на ДПС - Ахмед Ахмедов . 1| 4241 |09.11.2023 Окръжна прокуратура-Бургас задържа за срок до 72 ч. 28-годишен мъж за тежката катастрофа край Поморие . 13| 5264 |09.11.2023 Михаил Подоляк, шеф на кабинета на Зеленски: Русия не предлага преговори, а капитулация на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads