Реклама / Ads
0| 3036 |14.06.2022 НОВИНИ

Бучковски: ГЕРБ и ДПС биха подкрепили Петков за вдигане на ветото

.
Очевидно е, че до гласуването на допълнителния бюджет на България няма да е ясно дали премиерът Кирил Петков има подкрепата в парламента да ръководи правителството. Войната в Украйна и руската агресия кристализират различията между четирите политически партии в коалицията. Най-нежеланият сценарий за Скопие е нови избори в София. Ако Петков внесе въпроса с ветото в НС, може би ще получи подкрепата на някои депутати от ГЕРБ и ДПС.
 

Това заяви в интервю за македонската телевизия "Телма" бившият премиер на РСМ Владо Бучковски. 


"За съжаление няколко хода, които Петков направи през последния месец, оставят резерви за мен дали е готов на такава решителна стъпка", заяви Бучковски.


Той изрази надежда, че ПП ще имат мнозинство, но няма много време до срещата на върха на ЕС, на която ще се обсъжда темата с българското вето върху преговорната рамка за членството на Скопие и евроинтеграцията на Западните Балкани. 


"По въпроса за Македония вече има създадено настроение, че в българския парламент трябва да започне дебат и трябва да се внесе нова декларация, в която да бъде включен текст, който липсва в рамковата позиция, а именно искането българите да бъдат включени в македонската конституция. Очакваше се да има предложение от страна на Кирил Петков за намиране на решение за отмяна на ветото. Той можеше да поиска мандат за обявената от президента Макрон инициатива, като подписването на евентуално споразумение можеше да се случи в Париж. Има редица инициативи по този въпрос – на Макрон, на Шолц, които биха могли да се разгледат от Народното събрание. Очевидно е, че и президентът Румен Радев сега прехвърля топката на европейците – те да дадат гаранция за спазването на условията на споразумението", заяви Бучковски.


Според него, инициатор на идеята България да реагира на неизпълнението на Договора за приятелство и добросъседство от страна на Северна Македония е президентът Румен Радев. Той подчерта, че през целия период на управление на кабинета постоянно се е спекулирало, че България води две външни политики.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4932 |13.06.2022 Пребиха президент на български футболен клуб . 0| 4464 |12.06.2022 Ген. Атанасов: ГЕРБ и ДПС са готови на правителство тип ”Беров”, ИТН ще иска третия мандат . 0| 8523 |09.06.2022 Напрежение и бойкот в парламента: ГЕРБ изобщо не се появиха в зала . 0| 3042 |09.06.2022 Каримански отрече да е имало договорки с ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads