Реклама / Ads
0| 2995 |24.06.2022 НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков не очаква днес решение на НС за РСМ

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Министър-председателят в оставка Кирил Петков коментира късно снощи в Брюксел, че не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение за преговорната рамка и започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз. Петков е в Брюксел за срещата на върха на лидерите от ЕС, в която участват и лидерите на страните от Западните Балкани.
 

Премиерите на Република Северна Македония и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама изразиха дълбоко недоволството от отлагането на решението за вдигане на българското вето. Европейските лидери решиха снощи да предоставят статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова, а Грузия ще трябва да изпълни още условия, преди официално да получи статут на кандидат-член.

 

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на европейските лидери.

 

„Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС“, написа той в Туитър.

 

„Това, което днес се случи, е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат българският парламент да даде крайното решение. Така че искам тук много ясно да кажа - всички тези думи, че премиерът няма да си удържи на думата, прави задкулисни сделки, ето това, което обещах, това се случи. И няма кой - нито отвън, нито отвътре да ме накара да счупя обещанието, което бях дал на българския народ“, заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

 

„Ние ще направим всичко по силите си, за да получим необходимата позиция от българския парламент. Това е наша отговорност - да дадем възможност на двете страни и Северна Македония да може да направи последната стъпка. Те направиха вече толкова много, в следващите дни и седмици трябва да постигнем напредък със Северна Македония и Албания“, допълни президентът на Франция Еманюел Макрон.

 

Срещата на върха на ЕС продължава и днес – европейските лидери ще обсъждат войната в Украйна, включително и въздействието й върху глобалната продоволствена криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4001 |23.06.2022 Премиерът за думите на Рама: Не трябва да се поддаваме на различни реторики . 0| 19196 |23.06.2022 Петър Пунчев: Кирил Петков днес окончателно скъса синджира с президентството . 0| 3080 |23.06.2022 Петков и кабинетът хвърлят оставка в понеделник . 0| 2924 |23.06.2022 Асен Василев допусна вариант Петков да не е премиер, но се съмнявал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads