Реклама / Ads
5| 4670 |16.10.2023 НОВИНИ

Буяр Османи: Да се направи референдум дали Северна Македония иска да е в ЕС

.
Буяр Османи Източник: БГНЕС
Вместо избори, е по-добре да се направи референдум за това дали гражданите са за или против ЕС - това смята министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.
 

"Европейски фронт в Северна Македония съществува, държавата никога не е била поляризирана на такава плоскост и вместо избори е по-добре да се направи референдум за това дали гражданите са за или против ЕС, защото това е същинският въпрос", каза в интервю за ТВ 21 Османи.

 

Според него сега държавата трябва да се фокусира върху промените в конституцията, които ще ѝ позволят да продължи по пътя към еврочленството си, а надеждата му е в промяната на разбирането на гражданите за европейските процеси и рационалното отношение към промените в конституцията, предаде БТА.

 

„Колкото повече европейската идея идва към Балканите, толкова повече гражданите ще я почувстват. Европейската вълна, която ще дойде на Балканите, ще обхване гражданите на Северна Македония и ще елимнира антиевропейските политици, които се опитват да ѝ попречат. Това ще промени динамиката в държавата”, смята Османи.

 

Той повтори тезата си, че има опасност Северна Македония да остане в групата на страните от Западните Балкани с отворени въпроси, към което води неразумната политика на опозицията.

 

„ЕС не може да отправи послание към Украйна, без да даде възможност на Западните Балкани, защото ще бъде загубено доверието в него. Регионът ще бъде разделен на две групи: държави с отворени проблеми, които формално не могат да получат шанс за бърза процедура на преговори, и държави, които ще могат да използват бързата лента за присъединяване.

 

В момента Северна Македония, Албания и Черна гора са във втора група, а Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово са в първа група заради отворените въпроси. Възможно е да влезем в групата на страните с отворени въпроси (...). ЕС ще ни каже да решим въпроса с България, както Сърбия ще трябва да реши проблема с Косово, или Косово със Сърбия, или Босна и Херцеговина с Република Сръбска... ние влизаме в тази група. Такава услуга прави на държавата тази неразумна политика на опозицията“, посочи Османи.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5173 |16.10.2023 Млад турист почина в района на Рила . 0| 3876 |16.10.2023 Везенков със 17 минути и 2 точки при загуба на Сакраменто от Голдън Стейт . 0| 4825 |16.10.2023 "Хамас не представлява палестинския народ". Какво знаем на 10-ия ден от войната? . 1| 3948 |16.10.2023 6-годишно момче с палестински корени е жестоко убито в САЩ заради "Хамас"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads