Реклама / Ads
1| 2267 |16.04.2024 НОВИНИ

Буквално голяма избирателна активност: В Индия се провеждат огромни избори с почти милиард гласоподаватели

.
Нарендра Моди Източник: Би Би Си
На 19 април индийците ще започнат да избират нов парламент за следващите пет години, като за фаворит се сочи министър-председателят Нарендра Моди, който се стреми към трети пореден мандат. Проучванията на общественото мнение дават преднина на неговата партия "Бхаратия Джаната" (БДП) и нейните съюзници. Те се изправят срещу Индийския национален алианс за всеобхватно развитие (Индия), който обединява повече от две дузини опозиционни партии, включително Конгреса, който доминираше в продължение на десетилетия до встъпването в длъжност на БДП през 2014 г., разказва в свой репортаж Би Би Си.
 

Изборите за долната камара на парламента (Лок Сабха) протичат в горчива атмосфера.

 

Опозицията твърди, че им е отказана равнопоставеност, като много лидери са били обискирани от федералните правоприлагащи органи. Конгресът заяви, че данъчните власти са замразили банковите му сметки в продължение на шест седмици, което затруднява финансирането на кампанията му. Някои лидери на опозицията, включително популярният главен министър на Делхи Арвинд Кехривал, бяха вкарани в затвора по обвинения в корупция, които те отричат.

 

Опозицията призова индийските избирателни органи да се намесят, но самата избирателна комисия се сблъска с въпроси относно своята независимост. Комисията отказва да коментира.

 

С 1,4 милиарда души Индия е най-многолюдната страна в света и цифрите около изборите са умопомрачителни. Гласуването за избор на 543 депутати ще протече на седем етапа в продължение на шест седмици и ще завърши на 1 юни. Резултатите ще бъдат обявени на 4 юни.

 

Около 969 милиона граждани имат право да гласуват. За да добиете представа, ако съберете населението на САЩ, Русия, Япония, Великобритания, Бразилия и Франция - това е близо до броя на индийците в избирателните списъци. Тъй като все още сме малко по-малко, нека включим и Белгия.

 

Гласуването се извършва поетапно от съображения за сигурност и логистични причини. За пръв път избирателната комисия съобщи, че възрастните хора и хората с увреждания могат да гласуват от дома си чрез гласуване по пощата.

 

Близо 1,5 млн. избирателни секции са изградени в цялата страна, а главният избирателен комисар Раджив Кумар обеща да "пренесе демокрацията във всяко кътче на Индия".

"Екипите ни ще извървят допълнителни километри, за да достигнат до всеки избирател, независимо дали се намира в джунглите или в заснежените планини. Ще ходим на коне, слонове, мулета или хеликоптери. Ще стигнем навсякъде."

 

Повечето избирателни секции са в училища, колежи и общински центрове, но понякога се избират и необичайни места - например контейнери за превоз, планински върхове или гори.
Индийски служители на избирателни секции транспортират с коне електронните машини за гласуване (ЕМИ) до отдалечения избирателен район Дарджилинг на голяма надморска височина

Избирателни секции се изграждат дори в най-отдалечените кътчета на страната

 

И когато комисията казва "всеки гласоподавател е важен", това не е просто лозунг. По време на общите избори през 2019 г. петима служители пътуваха два дни с автобус и пеша, за да може един самотен гласоподавател - 39-годишна жена в североизточния щат Аруначал Прадеш - да упражни правото си на глас.

 

Най-важният в политическо отношение щат е Утар Прадеш (UP). С повече от 240 милиона души това е най-населеният щат в Индия, който изпраща повече депутати в парламента от всеки друг. Анализаторите казват, че "пътят към Делхи минава през УП" и че партия, която се справя добре тук, обикновено е в състояние да управлява Индия - осем от министър-председателите на Индия водят началото си от този щат.

 

Премиерът Моди, който се стреми към исторически трети мандат, остава фаворит, а първите проучвания на общественото мнение предричат неговото завръщане. Ако 73-годишният премиер спечели, той ще изравни рекорда на първия премиер на Индия Джавахарлал Неру.

 

Поляризираща фигура, г-н Моди остава масов лидер с милиони поддръжници, които му отдават дължимото за доброто управление и подобряването на международния авторитет на Индия. Критиците му обаче твърдят, че неговият мускулест хиндуистки национализъм изключва малцинствата и че той иска да промени светската структура на страната. Използването на религията и религиозната символика от страна на Моди се оказва силно в страна, в която 80 % от населението са хиндуисти.

 

Неговият лозунг за изборите през 2024 г. е "abki baar, char sau paar [този път ще преминем 400 места]" - цел, която BJP е поставила пред себе си и своите съюзници. В индийската система за първостепенна избирателна система една партия се нуждае от 272 места, за да спечели - през 2019 г. BJP спечели 303.

 

Текстът е публикуван със съкращения

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2278 |16.04.2024 Ройтерс: Украйна и Русия почти постигнаха споразумение за корабоплаване в Черно море през март . 0| 2252 |16.04.2024 Над 1 млрд. лв са загубите от от неприемането ни в сухопътен Шенген . 3| 2364 |16.04.2024 Тръмп заяви, че има сериозен проблем със съдията, който води наказателното му дело в Ню Йорк . 2| 2245 |16.04.2024 Лойд Остин категоричен: Ще продължим да браним Израел!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads