Реклама / Ads
7| 6222 |31.03.2014 НОВИНИ

"Булгартабак" има нов собственик

.
"ВТБ капитал", която държеше 80% от най-големия български производител на цигари "Булгартабак", е излязла от бизнеса срещу 130 милиона евро, съобщи руското делово издание "Ведомости". Новият собственик е "Ливеро Естаблишмънт", регистриран в Лихтенщайн. Сделката може да се нарече "приятелска", пише изданието, цитирано от БНР.
 

Според справка в австрийския търговски регистър, направена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), "Ливеро Естаблишмънт" вече притежава "БТ Инвест" - виенското дружество, чрез което беше приватизиран холдинг "Булгартабак" през 2011 година.

Засега мениджмънтът на "БТ инвест" остава същият. Не е ясно физическото лице, което стои зад офшорното "Ливеро Естаблишмънт", защото Комисията за защита на конкуренцията отказа да разгледа продажбата на "Булгартабак".

Регулаторът постанови, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, не става въпрос за концентрация на капитал между две предприятия и съответно не следва сделката да се разглежда от антимонополен орган.

Кое е това физическо лице обаче не стана ясно, тъй като Комисията за защита на конкуренцията не го посочва. Само пояснява в съобщението си, че според декларация на лицето, то не развивало друга търговска дейност. В случая единствено се променя междинният собственик на холдинга "БТ инвест", създадено специално за приватизацията на цигарената компания от руската инвестиционна компания "ВТБ кепитал". С нея тя придоби директно малко под 80 на сто от "Булгартабак" срещу 100 милиона евро.

Според експрети инвестицията на "ВТБ капитал" е била само временна и в партньорство с групата около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.

Самата руска външнотърговска банка е имала още тогава споразумение за изхода си от вложението в "Булгартабак", което сега се реализира, твърдят банкери. Така руската компания осребрява участието си в холдинга.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6292 |25.03.2014 Блага вест:"Булгартабак" започва незабавно изкупуване на тютюна . 25| 9208 |24.03.2014 Убиха собственика на веригата "Версай" на булевард "България" . 12| 7793 |19.07.2013 Собственикът на рудник "Ораново" се предаде в полицията . 16| 5179 |19.06.2013 Стоичков е новият собственик на ЦСКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads