Реклама / Ads
4| 4979 |24.09.2022 НОВИНИ

Чавдар Стефанов: Върху Путин сега въздействие оказва ”партията на войната”

.
Чавдар Стефанов
Върху Путин сега въздействие оказва ”партията на войната” - които са и службите, и военните, между които е и небезвестния Гиркин, обвинен за атентат за свалянето на малайзийския самолет, зад него стои едно мощно крило, в което има и офицери”, коментира дългогодишният кореспондент в Москва Чавдар Стефанов.
 

Той не вижда изход от ситуацията в момента: "Украйна е в подем, а Русия не иска да се признае за поразена, за отстъпила. Затова трябва да се търсят нестандартни решения", смята журналистът.


"4-те референдума не са приключили, но резултатите от тях вече са известни. Интересно какви референдуми се извършват в райони, където населението е поголовно намаляло", коментира още в Bulgaria ON AIR Стефанов, според когото хората са се изнесли от тези области и сега се допитването се фалшифицира.


"Повечето от хората са напуснали тези райони. Останала е може би само една трета от населението. Само един пример ще дам - в тези 30 села, където е забранено българското неделно училище в окупираното Запорожие, повечето от хората са ги напуснали. Има хора, които са се изселили в Русия, други - в Полша. Така че, започнало с "денацификация", нападението над Украйна сега продължава с кражба на земя зад тези референдуми. Те бяха няколко пъти насрочвани и отсрочвани. Нещата назряха, когато ситуацията на бойното поле се обърна. Тогава имаше панически призиви от сепаратистите да бъдат произведени референдуми. Какво се цели с тези референдуми? Елементарният ход е, че след като станат "независими" и веднага бъдат приети в Руската федерация, тогава те попадат под руското законодателство и според руската военна докрина те могат да бъдат отбранявани и с ядрено оръжие. Путин затова спомена и ядреното оръжие, не за друго. Но говорейки за ядрено оръжие, очевидно става въпрос за блъф," коментира журналистът. По думите му въпреки, че международната общност е единодушна, че няма да признае резултатите от референдумите, руският президент казва "И какво от това?".


"Колкото и хора да мобилизира Русия, това ще бъдат хора със стара екипировка и старо оборудване. Помощта към Украйна ще се разшири, вкл. и с по-далекобойни оръжейни системи. Ако Русия приеме тези области (след референдумите) ще се окаже, че Украйна нахлува в руска територия и тогава е възможно руският президент да обяви война. Затова призивите от Европа, ООН, НАТО и от китайските лидери е за деескалация. За съжаление, в руския военен елит има дефицит на стратегическо мислене, което води до този резултат", коментира ген. Съби Събев.


Като предварително планирани действия на Кремъл, предизвикани от загуби на окупирани територии в Украйна и увеличаване на броя на дезертьорите, окачестви решението за частична мобилизация в Русия ген. Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО .


"Путин отговори на натиска на руските радикали за по-твръди мерки. Мобилизацията означава ескалация, която ще настъпи до 1 - 2 месеца, когато мобилизираните бъдат обучени и изпратени на фронта," каза ген. Събев. По отношение на рисковете за България експертът коментира: "Ние нямаме никаква гаранция какви ще бъдат действията в черноморския регион, дали ще се включи и руския флот в действията с някаква десантна операция, дали ще има застрашаване на морските комуникации, вкл и маршрутите, по които се изняся зърно от Украйна. По отношение на военните рискове - ние не знаем до каква степен руският президент ще ескалира войната, дали няма да си позволи действия, които ще преминат червените линии, които поставя НАТО - например, ако се изкуши, макар че аз го оценявам това като нулева вероятност, към ядрено оръжие - използване демонстративно примерно на някакъв ядрен взрив с малка мощност, то тогава нещата стават коренно различни. И американският президент, и НАТО следят много внимателно тези действия и аз мисля, че руският президент е предупреден много ясно за последствията от една такава стъпка", заяви ген. Събев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3276 |24.09.2022 Гари Каспров: Путин успя с хибридната война, защото никой не го взе насериозно . 2| 12340 |24.09.2022 Журналист, разследвал Путин: Преврат е малко вероятен, но предстои криза, която властта няма да спре . 6| 8383 |24.09.2022 Немски военен експерт: Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната . 3| 4425 |23.09.2022 Журналистът Иван Гарелов: Путин може да бъде отстранен чрез вътрешно-кремълски преврат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads