Реклама / Ads
1| 4703 |08.03.2019 НОВИНИ

В Чехия разследват за корупция компанията, правила тол-системата у нас

.
Централата на Капш в Чехия.
Службите са борба с организираната престъпност в Чехия са обискирали офиси на клона на австрийската компания ”Капш” (Карѕсh), която изгражда и подържа тол-системата в страната от 2007 година. Разследването е за корупция в големи размери. Същата компания изгражда и тол-системата в България.
 

Служители от Националния център срещу организираната престъпност (NCOZ) на Чехия са претърсили няколко офиса на австрийската фирма "Капш" в Чешката република, съобщава Канал 24 на Чешката обществена телевизия.

 

Проверката в Чехия е свързана с обществена поръчката за тол-системата в страната. Подозренията на полицията за корупционен модел са насочени към шефа на чешката Комисия по защита на конкуренцията Петра Рафай (Petra Rafaj) и директора на клона на "Капш" в Чехия Карел Феикс (Karel Feix).

 

Фокусът на разследването е върху договора на Министерство на транспорта за избор на тол-оператор. "Капш" управлява от 2007 г. тол-системата на Чехия. При провеждането на последния търг за тол-оператор на системата "Капш" са били отстранени.


В тази връзка премиерът на Чехия Андрей Бабиш съобщава, че след отстраняването на компанията като оператор на тол-системата се е оказало, че експлоатацията на системата ще струва с един милиард евро по-евтино.

 

Toл cиcтeмaтa в България ce изгpaждa oт aвcтpийcĸaтa Карѕсh Тrаffіс, ĸoятo още от самото начало се твърди, че имa cepиoзeн oпит в тaзи дeйнocт. Цената на системата у нас  e 150 млн. лeвa бeз ДДC. Koмпaниятa тpябвaше дa я изгpaди изцялo зa cвoя cмeтĸa, ĸaтo paзxoдитe щe й бъдaт възcтaнoвeни в paмĸитe нa 3 гoдини oт cъбpaнитe тaĸcи. Както знаете тол-системата стартира на 1 януари с куп проблеми, а дори шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" си замина заради гафовете.

 

Дали българската прокуратура не следва също да извърши проверка на обществената поръчка с нашата тол-система?! Само за спокойствие на гражданите, които и днес немогат да се оправят  и да върнат парите си след небезаварийното стартиране на българската тол-система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3912 |06.03.2019 Комисията за противодействие на корупцията се облажва безвъзмездно с имот . 11| 4640 |28.02.2019 ЕК: В България не се разследват адекватно финансови престъпления . 1| 3962 |18.02.2019 Разследват община Шумен за безстопанственост . 1| 4145 |15.02.2019 Обвиняем за корупция ексдепутат спъва Кьовеши за Европейската прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads