Реклама / Ads
24| 17655 |16.08.2021 НОВИНИ

Юристи за отказа на Гешев: Клета прокурорска република

.
Иван Гешев
Гешев отказа да се яви в парламента. Той игнорира народните представители с обяснението, че: „Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела“.
 

Само че НС иска да изслуша не конкретен магистрат по конкретно дело а Главният прокурор и основанието за това е в Конституцията и Закона за съдебната власт!
Конституция
чл. 84 :
Народното събрание :
т.16
"изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи.
Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика;"
Закон за съдебната власт
чл.138а ал.2
По искане на Народното събрание или по своя инициатива главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

 

Бившият съдия Румяна Ченалова, Фейсбук

 

 

 

Адвокат Росен Рашков също пише по темата:

 

 

Днес Иван Гешев казал, че няма да се яви на изслушване в НС. Отново изтърканата опорка - нарушавало се разделението на властите.
ПОДИГРАВКА с Народното събрание!
Чл. 84, ал.1, т.16 от Конституцията.
"...Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.."
Сега разбирате ли, защо е толкова важно незабавното разпускане на цялото ВСС и предсрочното прекратяване на мандата на Гешев?!
За незапознатите - в НС има комисия, разследваща полицейското насилие над протестиращи.


Оказа се, че след проведеното вътрешно разследване в МВР, имало наложени "сериозни" наказания - забележки.
И забележете - една забрана за повишение, за 2г.
Това наказание се сторило изключително тежко и несправедливо за служителя и той го обжалвал пред Административния съд. Който обаче, не само, че го потвърдил, а от мотивите му съвсем ясно лъсва полицейския произвол.
"При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила - удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това", пише в съдебното решение.
По тези дела участва прокурор.
Прокуратурата изведнъж се разработи и се оказа, че имало четирима обвинени(о, нима?!) за полицейското насилие над протестиращи.


Ехаа, цели четири.
Само на показаното видео се виждат поне още толкова, също раздаващи "полицейско правосъдие". За тях какво, медал?
Интересно е също, къде спаха подопечните на Гешев една година?
Преди месеци държавното обвинение излезе с изявление - нямало данни за полицейско насилие. След показването на записите - изненада.
Първо говорител на прокуратурата с абсурдно изказване - не била запозната с материалите. Ден по-късно, изведнъж вече се оказа, че имало 4-ма с обвинения.
Може би имат машина на времето и са се върнали назад, за да ги обвинят?!
Интересна е и съдбата на този служител, с констатирано от съд "превишаване на правата" - разбирайте полицейски произвол.


Този произвол върху граждани от протеста СРЕЩУ Гешев, е награден със служба при... Гешев.
Вероятно като награда за лоялност, няколко месеца по-късно през 2020г., същото лице се оказва служител на .. Бюрото по защита към Главния прокурор.
Същото бюро, което нахлу в президентството.
Клета прокурорска република..




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5599 |16.08.2021 Гешев: Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание накърнява независимостта на съдебната власт . 16| 6708 |13.08.2021 Министър Рашков не може да установи има ли Иван Гешев диплома. ВСС отказал да му я предостави . 0| 2998 |12.08.2021 НС решава за отказа на Пламен Николов да е кандидат за премиер на ИТН . 23| 6660 |10.08.2021 Какви са „личните причини“, поради които Пламен Николов отказа да бъде премиер?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads