Реклама / Ads
8| 10797 |16.07.2021 НОВИНИ

Румяна Ченалова пред Фрог: Тримата големи в съдебната власт могат лесно да се отстранят с бързи законови промени

.
Румяна Ченалова
Тримата големи в съдебната власт могат много лесно да бъдат отстранени и то с бързи промени в Закона за съдебната власт, за които се иска мнозинство от 121 депутати.
 

Това заяви пред ФрогНюз бившият съдия от СГС Румяна Ченалова.


Това може да се случи при условията на чл. 129, ал. 3 от Конституцията, според който тези лица могат да бъдат освободени, а именно: 


1. навършване на 65-годишна възраст;

2. подаване на оставка;

3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;

4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;

5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.


Процедурата за това е разписана в чл. 175 от Закона за съдебната власт.


"Предложение за освобождаване на тримата големи в съдебната власт могат да направят министъра на правосъдието и членовете на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, като се открие производство, в което да се разгледат доказателствата, да има изслушвания на лицето и да се вземе съответното решение. Моето предложение е да има едно изменение на разпоредбите в чл. 173, според което първо да се предвиди съдебен контрол на решението на Пленума на ВСС, което да може да бъде обжалвано независимо дали е за освобождаване или за отказ от освобождаване. То да може да се обжалва пред Върховния административен съд, като тази жалба не спира изпълнението. Второто ми предложение е с решението, с което се открива задължително производство по разглеждане искането на правосъдния министър, който и да е от тримата големи да бъде отстраняван до приключване на съответното производство, за да не влияят. Все пак те са на върха на тези структури и само този факт е достатъчен да се оказва натиск върху съдебните решения. Това ще даде възможност за съдебен контрол. Чрез отстраняването в случая на главния прокурор ще се даде възможност, ако приемем че има достатъчно сигнали и данни за извършено престъпление, всеки един прокурор да може да образува такова дело, без да е заплашен от какъвто и да е натиск, въздействие, дисциплинарно производство", обясни още Ченалова. 


По думите й самият закон за съдебната власт в чл. 231 и 232 дава възможност за отстраняване на магистрат по време на досъдебно производство. Отстраняването на тримата големи не е изключено от закона, но трябва да бъде регламентирано, смята още Ченалова.

 

коментарът взе Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4285 |16.07.2021 Христо Иванов обяви при какви условия ДБ ще подкрепи предложение за управление . 14| 5487 |16.07.2021 Министър Стоилов: Правя предложение до ВСС за предсрочното освобождаване на Гешев . 11| 3107 |16.07.2021 „Галъп“: 42,9% от българите предпочитат коалиционно правителство на ИТН, ДБ и ИМВ . 0| 3686 |16.07.2021 Петър Витанов: Предстои ни най-голямата икономическа трансформация, а България изостава в подготовката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads