Реклама / Ads
1| 3944 |31.10.2023 НОВИНИ

Любопитна сглобка: Проевропейска, просръбска и албанска партия се прегърнаха за ново правителство в Черна гора

.
Милойко Спаич Източник: Milojko Spajić/Facebook
Във вторник парламентът на Черна гора гласува ново правителство след седмици на преговори и близо пет месеца след като страната се яви на избори.
 

Малката балканска държава ще бъде ръководена от коалиция от проевропейски, просръбски и албански малцинствени партии, начело с бившия финансов министър и бивш банкер от "Голдман Сакс" Милойко Спаич, който оглавява центристкото движение "Европа сега". На 36 години той е най-младият министър-председател в Европа.

 

"Нашата визия е Черна гора да бъде Швейцария на Балканите и Сингапур на Европа", заяви Спаич пред парламента преди гласуването.

 

Той изтъкна като основни външнополитически приоритети на своето правителство присъединяването към ЕС, продължаването на членството в НАТО, подобряването на отношенията на Черна гора със съседите ѝ и участието ѝ в многостранни организации.

 

Страната обяви независимост от Сърбия през 2006 г., започна преговори за присъединяване към ЕС през 2012 г. и се присъедини към НАТО през 2017 г. През 2002 г. тя приема еврото за своя валута.

 

През последните години страната беше разтърсена от мащабни антиправителствени протести и протести срещу свободата на вероизповеданията. През април продължилият близо три десетилетия лидер на страната Мило Джуканович беше победен на преломни президентски избори.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне със Спаич и президента Яков Милатович във вторник в рамките на четиридневна обиколка на Западните Балкани.

 

В понеделник в Северна Македония Фон дер Лайен обяви инвестиционен пакет в размер на 6 млрд. евро за страните от региона, които се стремят да се присъединят към ЕС, при условие че проведат реформи.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10437 |31.10.2023 Почти 2000 литра нелегална ракия конфискуваха в Пазарджишко . 2| 4034 |31.10.2023 Путин си призна, че вътрешни конфликти разкъсват Русия . 2| 4523 |31.10.2023 Скандално видео с дописване на преференции: "Тука сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин?"/видео/ . 4| 4171 |31.10.2023 Франция задържа един от най-приближените на Путин олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads