Реклама / Ads
0| 2340 |05.07.2023 НОВИНИ

Черновата на доклада на ЕК: В България още липсват присъди за корупцията по високите етажи

.
Източник: личен архив
Европейската комисия ще представи днес докладите за върховенството на закона във всички страни от ЕС. Докладите се изготвят от 2020 г. насам и се занимават с четири основни теми - правосъдието, борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм и институционални въпроси, свързани с функционирането на администрацията.

За България и Румъния годишният доклад замени Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен след приемането на двете страни в ЕС заради проблеми с корупцията и върховенството на закона.

 

Според черновата на доклада, който предстои да бъде представен този следобед в България все още буди тревога съставът на Висшия съдебен съвет и функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Според Брюксел Инспекторът, който отговаря за образуването на дисциплинарни производства, е изложен на риск от политическо влияние.

 

Докладът отбелязва законодателните промени, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор.

 

Изтъква се, че те са част ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. ЕК отбелязва, че НС е приело закон, установяващ механизъм за осигуряване на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и предвиждащ съдебен контрол на прокурорските решения да не се образува разследване.

 

Отбелязва се също, че институционалното преструктуриране на Комисията за борба с корупцията също е чист ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, а проектът на законодателство се обсъжда в парламента.

В България все още липсват окончателните присъди по дела за корупция на високо ниво, е друго заключение от доклада.

 

В страната ни има сериозни пропуски по отношение на мерките за почтеност за служителите на най-високо ниво.

 

Докладът отчита, че е България започнала процес на отнемане на българско гражданство, предоставено преди това по схема за гражданство срещу инвестиции.

По отношение на концентрацията на собствеността на медиите рискът за в България остава много висок. Тревога буди и липсата на ясна рамка за осигуряване на прозрачност при разпределението на средствата за държавна реклама.

 

В черновата се отбелязва още, че България и Румъния са изпълнили задоволително задълженията, поети в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Еврокомисията ще предприеме последните стъпки към окончателното закриване на МСП за двете държави членки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6533 |05.07.2023 Премиерът Денков пред „Политико“: Край на широко затворените очи за руската намеса в България . 1| 2413 |05.07.2023 ”Политико”: ЕК предприема стъпки за пълно прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България . 2| 2434 |05.07.2023 Спази ли България шестте препоръки? ЕК представя годишния доклад за върховенството на закона . 7| 2502 |05.07.2023 Нова лидерска среща между ”Продължаваме промяната - Демократична България” и ГЕРБ-СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads