Реклама / Ads
0| 2980 |21.04.2022 НОВИНИ

Червените линии за оръжията са между БСП и ДБ. Петков иска диалог, защото ”Съединението прави силата”

.
По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна. Едновременно с това има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. Това са български животи. Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.
 

Това написа във Facebook профила си премиерът Кирил Петков по повод споровете за изпращането на военна помощ за Украйна. Страната ни все още не е взела категорична позиция заради разнобоя в коалицията.

 

Ето какво написа Петков: 

 

След година на политическа нестабилност и 2 неуспешни опита за съставяне на кабинети, сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели.


По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат.


От другата страна, имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна.
Къде сме ние:


- В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;
- В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;


- Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;


- От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага;


И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори.


Едновременно с това, в момента има 1 български кораб в руски ръце, и 1 български кораб – в украински. С български граждани на борда. Това са български животи.


- Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.


- Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.


- Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция.


Време е да загърбим политическото говорене, време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила.
Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България.


Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения дори когато същите са несъвместими с политическия ПР и полезно говорено. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират.


ПП ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор. В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция.


Защото съединението прави силата, а не разделението.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6208 |21.04.2022 Кулеба постави депутатите в шах. Нямало да си тръгне, докато България не реши за оръжията . 0| 4630 |25.03.2022 Унгария каза “Не” на Зеленски за оръжията . 2| 3081 |21.02.2022 Авиолинии спряха полетите до Украйна. Киев: Въздушното ни пространство е отворено . 4| 3030 |21.02.2022 Нинова с изявление за бг-оръжията в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads