Реклама / Ads
20| 4288 |14.02.2023 НОВИНИ

Радев остро към “партиите на войната”: Да съставят кабинет и да поемат отговорност за оръжията за Украйна

.
Партиите на войната да спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението Българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас.
 

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. 

 

Държавният глава повтори позицията си против изпращането на оръжия в помощ на Украйна и войната й с Русия. Това се превърна в разделителна линия между така наречената “коалиция на войната” и “Дондуков 2”. Определението “коалиция на войната” дойде от БСП и бе по адрес на формациите, гласували в подкрепа на изпращането на оръжия за Украйна. Сред тези партии са “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”. 

 

Радев припомни, че в решението на 48-мото събрание за изпращането на военна помощ за Киев ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. 

 

“Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. То означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие", коментира Радев. 

 

Според държавния глава Народното събрание се е саморазпуснало “от страх” да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент - теза, която президентът изрази нееднократно, включително и при назначаването на новия служебен кабинет. 

 

"То саботира правосъдната реформа, саботира европейската ни интеграция, не прие предложените от служебното правителство закони, които облекчаваха и отваряха пътя ни към Шенген и еврозоната. Това НС прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложеното от служебното правителство програма за реална модернизация на Българската армия", коментира Радев.


По отношение на новия списък "Магнитски" държавният глава посочи, че съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма. Виждаме го и всяка помощ отвън е добре дошла. 

 

“Съвременната корупция не признава граници и е международно явление, отбеляза президентът и допълни, че трябва да се приемат закони, които да гарантиран ефективна борба с корупцията. Призова политическите партии не само да ги приемат, а и да се ангажират с изпълнението на тези закони - тази борба с корупцията да не е само предизборно говорене”, посочи Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3482 |14.02.2023 Даниел Митов: Служебното правителство е на власт, защото на Радев му хареса да управлява . 12| 3608 |13.02.2023 Херо Мустафа и Джим О‘Брайън посетиха Радев . 3| 3378 |13.02.2023 Турски град ще бъде сринат из основи и построен наново след земетресенията . 17| 3571 |12.02.2023 Христо Иванов: Радев влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads