Реклама / Ads
4| 5512 |01.01.2009 НОВИНИ

Честита Нова година! Днес празнуваме Васильовден

.
Нека новата 2009 бъде по-добра, спорна и благодатна. Екипът на Frognews.bg желае на всички тя да донесе много здраве и късмет.
 

Православната църква почита на 1 януари паметта на големия християнски богослов, философ и писател от IV в свети Василий Велики (ок. 330-379).   Той прави реформа в богослужебните песнопения и създава Василиевата света литургия.

Св. Василий я отслужва за последен път на 1 януари 379 г. и вечерта умира. Като епископ на Кесария Кападокийска в Мала Азия той воюва успешно с широко разпространената през IV в. арианска ерес, учение, което отрича божествената природа на Христос и успява да наложи принципите на ортодоксалното християнство в голяма част на източните територии на Римската империя. На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз на Христовия закон на любовта и прошката.

В българската народна традиция празникът Васильовден е наричан още Сурваки, Сурва, Сурува.

Сурвакари ходят по къщите и сурвакат стопаните за здраве и берекет. Те се събират на групички и обикалят къщите на близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко от тях е има торбичка и носи задължителната за случая сурвачка. Сурвакарите удрят с пръчката всеки от семейството, като започват от най - възрастния. 

Обредната трапеза на Васильовден включва блюдо с варена свинска глава, баница с късмети (или пита с пара), петел (кокошка, пуйка), мед, сурово жито, орехи, ошав. 

Първият залък от погачата момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг (съпруга). На първи януари стопаните обхождат нивите си с молитви за берекет. В отделни краища на страната главата на семейството излиза с брадва в двора си и демонстративно се заканва да отсече някоя овошка, която през изминалата година не е родила. А останалите членове на фамилията го увещават, че през тази година тя ще роди. Така го "скланят" да отложи екзекуцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5402 |01.01.2009 Синът на Емил Кюлев задържан заради незаконно притежание на наркотици . 56| 5641 |31.12.2008 ДСБ иска публично обяснение от Сергей Станишев . 19| 5594 |31.12.2008 Телефонни измамници ни тормозят и по празниците . 0| 6086 |31.12.2008 Нощни влакове и безплатни автобуси за Нова година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads