Реклама / Ads
19| 5601 |31.12.2008 НОВИНИ

Телефонни измамници ни тормозят и по празниците

.
Телефонните измами отново зачестиха по празниците. С надеждата, че повече хора са си вкъщи измамниците звънят без да подбират.
 

Въпреки предупрежденията, все се намират доверчиви възрастни хора - обикновено от селата и малките градове, които се хващат на въдицата на мошениците и им дават всичките си спестявания. Измамниците действат масирано.

В София продължават да мамят с поизтъркалия се вече номер, при който измамникът се представя за племенник или син, който е арестуван за тежко пътнотранспортно произшествие, при което е блъснал човек. Иска сериозна сума пари, за да може следовател да спести усложнения с полиция и прокуратура. В разговора изрично се подчертава конфиденциалността на сделката. Ако лъжата бъде разкрита, престъпникът моментално затваря телефона и звъни на друг.

Ето обичайните схеми на измама:

Закупуване на ваучери

При този “сценарий” престъпникът се представя за внук или племенник. Предизвиква Ви сами да назовете името на своя близък. Обяснява, че е аварирал с автомобила си извън града, а му се налага спешно да проведе важни бизнес-разговори. Моли Ви да му купите ваучери за предплатени услуги към различни мобилни оператори и да му продиктувате техните кодове. В желанието си да помогнете на близък човек, Вие  изпълнявате  “молбата” му. По този начин извършителите си обезпечават провеждането на разговори с голям брой хора до въвеждането на някои от тях в заблуждение. 

Внасяне на гаранция

Измамникът се представя  за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в  полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

Погасяване на дългове на починал близък

Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на Вашия роднина.

Роднина в чужбина

Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на  негов приятел, или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да  му “спестите разкарването” до банката или пощата.

Проблеми с полицията

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  “Полицаят” назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към  определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.
 
Освобождаване на колет

Имате ли роднини в чужбина? Сигурно ще се зарадвате, ако разберете, че неочаквано те са се сетили за Вас. Изпратили са Ви колет по човек, който се прибира от чужбина, а в колета има голяма сума във валута. За да я получите обаче трябва да платите такси – около 1000 лв. След това колетът е Ваш – пълен със стари вестници или ненужни вещи.

 

Полицията съветва гражданите, ако им бъдат отправени подобни молби, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат” да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица и особено - в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.
Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, бихте могли да се посъветвате с полицейския си инспектор или да позвъните на тел. 166.

Даниела Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4770 |10.11.2008 България - в Топ 100 на страните-измамници с евросредства . 1| 5555 |28.09.2008 А. Гълъбов: Скандалът с телефонните разпечатки на депутатите има връзка с този в МВР . 4| 4795 |08.08.2007 Ударни ремонти тормозят столичани . 0| 5257 |19.03.2007 "Задържане под стража" иска прокуратурата за петимата измамници по Интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads