Реклама / Ads
13| 6533 |20.05.2021 НОВИНИ

Честито, Уикипедия описва България като мафиотска държава

.
“Живеем в официализиран мек вариант на “Коза Ностра” и го приемаме като неизбежна нормалност. Това е най-страшното”. Велики думи на един успял български режисьор, избягал в Тулуза, Франция, където става директор на Националния драматичен театър. Това не е някакво мнение на един културтрегер, а болезнена диагноза за държавата, в която сме принудени да живеем. Но тук не е Италия. По-лошо е. Защото у нас мафията управлява държавата.
 

България официално е дадена за пример за мафиотска държава според дефиницията, изведена в Wikipedia - онази енциклопедия, до която често се допитва всеки средностатистически човек в интернет. 

 

“В политиката “мафиотска държава” означава система, в която правителството е свързано с организираната престъпност до степен, в която официални представители на властта, полицията и/или армията е част от криминалния контингент…” 

Описани като такива са Косово, Путинова Русия, Мексико, Украйна, Венецуела, Мианмар и до тях е записана България. 

 

Не е готино. Не е готино да сме европейска държава от 2007 г. и да сме сочени за най-бедната и най-корумпираната държава в блока от редица класации, да сме с най-овладяни медии и да сме последни по свобода на словото. И определено не е готино, когато ти се казва защо това е така. България е мафиотска държава. 

“Как България се превърна в европейската държава на мафията” - заглавие на брюкселското издание Politico от началото на септември 2020 г. 

В нея пише за онези яростни протести срещу правителството “Борисов 3”. Ония демонстрации, сочени от самия лидер на ГЕРБ за опит за преврат от страна на олигархията. 

 

Кой е част от българската мафия?, питат от Politico. Отговорът им е прост - корените на съвременната олигархия и мафия са още от времето на комунизма. Споменават се бурните времена на 90-те, Илия Павлов, приватизацията и… името на Бойко Борисов. 

“Борисов е шампион по карате и бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков. Известен мафиот го обвини във връзки с мафиотската организация СИК. Борисов категорично отрича. Протестиращите и президентът на страната Румен Радев обаче го виждат като основния активист на мафията…”

 

Основният проблем с европейските фондове и злоупотребата с брюкселските пари също не е подминат. Споменава се скандалът с къщите за гости, например. 

Делян Пеевски и Гешев също присъстват.

 

Фондацията за международен мир Карнеги пише:

 

“Русия не е единствената държава, в която има връзка между правителствените агенции и криминалния контингент. Миналата година Съветът на Европа публикува доклад, в който премиерът на Косово Хашим Тачи и политическите му съюзници упражняват “жесток контрол върху трафика на хероин и други наркотици” и имат важни позиции в косовската мафия. Престъпната държава може би е много по-силно изразена в България…” 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 12557 |28.04.2021 Осман Октай хвърли бомбата за ИТН: Честито, вече сте първа политическа сила на следващите избори . 28| 12989 |16.03.2021 Журналистът Крум Савов: Честито, скъпи софиянци, тоталното заключване . 14| 9145 |06.02.2021 Уикипедия – защо себуанската е 2-ра в света, къде е българската . 1| 5280 |30.09.2020 Крум Зарков: Докладът на ЕК описва задкулисното управление у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads