Реклама / Ads
2| 5899 |20.02.2011 НОВИНИ

Ив. Чобанов: Демократичната държава не може да има тайни оръжия

.
Иван Чобанов
Проблемът на Цветлин Йовчев надхвърля рамките на изтеклите СРС-та. Мотивите за неговата оставка далеч надхвърлят конкретната ситуация и очевидно са свързани с много по-дълбоки проблеми в службата. Тайното и явното влизат в конфликс и скандалите са продукт на този конфрикт.
 

Това каза в интервю за предаването „Неделя 150” по БНР ген. Иван Чобанов, бивш шеф на НСС във връзка с оставката на Цветлин Йовчев като председател на ДАНС.

Проблемът на Йовчев далеч надхвърля проблема със СРС-тата. Мотивите му са свързани и с други проблеми в службата му. Той е изключително педантичен, пунктуален човек, посочва, че има разлики в подхода към работата. Рамките на закона са твърде широки според Йовчев. Функциите на ДАНС са посочени още през 1991 година и досега те са едни и същи, те не са променени, те дават свобода за работа на службите навсякъде, а законът трябва да ограничава. Това е основният проблем според Йовчев. През годините винаги е имало по един голям скандал, обобщи ген. Чобанов.

Според него големият въпрос за решаването на тези проблеми е в политическото решение за мястото на службите.
Всички разработки са продукт на една и съща система. Демократичната държава не може да има тайни оръжия. Тайното и явното влизат в конфликс и скандалите са продукт на този конфрикт. Ключов проблем е контролът над тези служби.

Народните представители трябва да определят заданията на тайните служби, препоръча гостът.

Факт е, че през целия 20-годишен период, независимо кой е бил ръководител на службите, винаги е имало по един голям скандал, по един голям гвоздей, каза ген. Чобанов. Той допълни, че е факт, че това правителство е прекъснало веригата от скандалите при предишното управление в ДАНС, но появата на скандала със СРС-та е заличила всичко добро, което е било направено. Цялата тишина беше разкъсана с един голям обществен крясък, заяви ген. Иван Чобанов

Разработката Галерия е създадена за разкриване на авторите на сайта Опасните, по точно за изтичане на информация от службите. А веригата завършва в ДАНС. Галерия е създадена да прикрие тези, които изнасят информацията. Търсенето е отзад напред в тази разработка, според Чобанов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5042 |15.02.2011 Държавата хвали туризма: Янтра е на Черно море . 1| 5035 |11.02.2011 Държавата дава рамо на колите на ток . 42| 4750 |06.02.2011 Ат. Семов: Държавата се управлява с полицейски методи . 17| 6034 |04.02.2011 Тр. Трайков: Държавата си връща заграбената й собственост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads