Реклама / Ads
0| 3217 |24.06.2022 НОВИНИ

Чужди медии: Компромис в последна минута? Ще падне ли ветото на България срещу РСМ?

.
Източник: БГНЕС
Компромис в последна минута? България може да отмени ветото срещу Северна Македония, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ и се спира основно на предложението на Бойко Борисов към кабинета на Кирил Петков.
 

Пробив в последната минута нарича „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) новата позиция на ГЕРБ по българо-македонския спор и ветото, наложено от София на Скопие. Изданието информира за вчерашната пресконференция на лидера на партията – бившия премиер Бойко Борисов, при чието управление България навремето наложи въпросното вето. Авторите на публикацията Томас Гучкер и Михаел Мартенс пишат, че Борисов изглежда вече е склонен на компромисно решение относно спора със Северна Македония. Изявлението на Борисов изглежда е плод на разговори с Брюксел, посочва изданието, цитирано от DW.

 

Борисов преследва две цели

 

Разговори по този въпрос са били водени лично с Борисов, твърдят авторите на публикацията, които припомнят, че ГЕРБ е член на Европейската народна партия (ЕНП). Те определят Борисов като опитен политик.

 

Неговото предложение да подкрепи правителството на Петков при евентуална отмяна на ветото срещу Северна Македония може да постигне две цели едновременно: да подобри в Брюксел имиджа му на „добър европеец“, а в София да постави вътрешнополитическия противник в цайтнот, обяснява германският ежедневник. За това говорело и написаното във вторник (21.6) в Туитър от шефа на ЕНП Манфред Вебер: „Бойко Борисов показва впечатляваща управленска сила, обявявайки, че ГЕРБ са готови да приемат започването на преговори със Северна Македония и Албания“. Според Вебер, Кирил Петков трябва незабавно да внесе такова предложение в парламента, което е наречено „исторически шанс“.

 

Наблюдатели в София предполагат, че дори след приетия вот на недоверие срещу правителството все още е възможно парламентът да обсъди вдигането на ветото – и то още този четвъртък (23.6), посочва германското издание и добавя, че в Брюксел приемат с облекчение новините от София. В същото време бившият македонски външен министър Никола Димитров, който навремето успя да намери решение на спора за името с Гърция, предупреди, че френското предложение за решаване на конфликта като основа за вдигане на българското вето може да доведе до задънена улица, посочва ФАЦ.

 

България отново ще може да блокира процеса

 

"Нашата съдба се определя в България“ – под това заглавие с обширна публикация по същата тема излиза и германският „Тагесцайтунг“. В интервю за изданието македонският политолог Зоран Нечев казва между другото, че е много скептичен относно постигането на някакъв напредък на срещата на върха на ЕС в петък по въпроса за започването на преговори със Северна Македония и Албания. Той твърди, че исканията на София, свързани с корените на македонския език и вписването на българското малцинство в конституцията на страната, продължават да са неприемливи за Скопие, тъй като ще залегнат в преговорната глава „Европейска интеграция“, на която се базира целият преговорен процес. И ако в София са недоволни от напредъка на Скопие, България отново може да блокира процеса, обяснява Нечев.

 

По думите му, на хората вече им е дошло до гуша. Те се питат какво ще бъде следващото изискване на София. Също и дясната опозиция в РСМ не е готова на повече отстъпки към ЕС и София, уверява наблюдателят и допълва, че медии в Северна Македония вече пишат, че съдбата на страната се определя не в Скопие, а в София. „Винаги, когато в София се очертае някакво решение по темата за Северна Македония, настъпва правителствена криза. Затова сега България върви към нови предсрочни избори – четвъртите подред за сравнително кратко време“, казва Нечев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3050 |22.06.2022 Световни медии: България иска еврото, но дали еврото иска България? . 0| 9872 |20.06.2022 Световни медии: Хаос и един проблем, който никой извън България не разбира . 0| 3508 |16.06.2022 Костадинов видя платени от чужди посолства на протеста пред НС . 0| 3093 |15.06.2022 Трифонов: Петков е участвал в разговори с чужди дипломати с една цел - национално предателство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads