Реклама / Ads
16| 3213 |17.11.2021 НОВИНИ

COVID епидемията може и да свърши, но пандемията на насилието над жени - никога

.
Източник: БГНЕС
Насилието над жени. Кошмар без край. Сценарият винаги е един същ. Ревност. Агресия. Желание за “секс”, но “НЕ” значи “ДА”, защото жената си го проси. Полицията мълчи. Бездейства. А наши полицаи дори пребиха младо момиче, а друг я “гали”, снимайки я - защото това е новото нормално. В един ненормален свят.
 

Преди дни откриха тялото на удушената Евгения - убита от съпруга си. От ревност. През юни месец 55-годишен гражданин на Великобритания се опита да убие бившата си приятелка в Трявна.


В края на октомври Боян Расате нахлува в офис на организация, нанасяйки щети и удря жена в лицето. Разбира се, той отрича. Расате е пуснат под гаранция.


По време на миналогодишните антиправителствени протести група младежи бяха пребити зад колоните на МС, включително и младо момиче. Кадри ясно показват как полицай я заснема с телефона си. Една от версиите, застъпена от полицаи е, че “Раните на премазаната от бой и впоследствие снимана от полицията по време на протестите, са от падания, получени от бутаницата между протестиращите.” 


Февруари месец Дойче Веле разказа историята на ямболското момиче Милена (името е променено). Както в много други сходни случаи, Милена е подлъгана с обещания за любов, брак и добър живот в Германия, но изкусителят, мъж на име Божидар, се оказва просто сводник, който си има друга жена. Милена е принудена да спи с клиенти. Бита е брутално и винаги ѝ вземат "изкараното".


Годишен доклад за 2020 година, внесен на 31 март тази година в 45-то НС, показва, че 27 жени са убити в близка партньорска връзка.


През 2020 година българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, като 349 са за насилие, упражнено спрямо мъже и 898 за насилие, упражнено спрямо деца. Жените тук водят, но за съжаление, в грешната класация.


В Афганистан продават малките си дъщери на възрастни мъже - било то за оцеляване или просто в името на старите традиции. Скоро Фрог ви сподели за съдбата на 9-годишната Паравана Малик, продадена на 55-годишен мъж, който обещава, “че момичето ще помага в домакинската работа”, но нека не се заблуждаваме. Малик е просто поредното дете-булка.


В Южно Мексико също е общоприето да продаваш момичета. “Ние не сме животни. Животните са тези, които се продават.” Това са думите на 23-годишната Елиона Фелисиан за Фран Прес, която е купена едва на 14.


16-годишно момиче от Западна Индия твърди, че е изнасилена над 400 пъти. Без проблем може да разпознае 25 от извършителите  - включително 2 полицаи. Тийнейджърката се е опитвала да подаде жалба в полицията срещу мъж, който я пребивал, но поради някакви необясними причини - служителите на реда не се регистрирали нищо. А относно двамата изнасилвачи-полицаи - коментар няма.


Според Националното бюро за престъпления на Индия над 28 000 случаи на предполагаеми изнасилвания срещу жени са били докладвани през 2020 г. - по един приблизително на всеки 18 минути. Експертите смятат, че реалният брой е много по-висок, тъй като много от тях не се съобщават от страх.


Според СЗО в световен мащаб почти една трета от жените (27%) на възраст 15-49 години, които са имали връзка, съобщават, че са били подложени на някаква форма на физическо и/или сексуално насилие от своя интимен партньор.


Всичко написано досега е едва шепичка примери. И подобни истории ще бъдат разказвани всеки ден - от жертвите, от жените, които всеки път, преминавайки тъмна улица, умират от страх. Жените, които подават оплаквания, но полицията не прави достатъчно. Жените, които се озовават в куфар.


Съществува тенденция насилието над жени да се увеличава по време на извънредни ситуации, включително епидемии. COVID епидемията може и да свърши, но пандемията на насилието над жени - никога.


Мира Ереева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4449 |17.11.2021 Бившата зам.-кметица на ”Младост”: Трябва да разпитат пиара на Гешев, но съдът не можел да го открие . 1| 3056 |17.11.2021 Напрежението по границата между Полша и Беларус може да трае месеци . 1| 3826 |17.11.2021 Дори до Коледа да не се състави правителство, президентът не може да разпусне НС . 3| 2874 |17.11.2021 „Пфайзер“ позволи производството на хапчето си за COVID от развиващи страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads