Реклама / Ads
1| 4165 |27.06.2019 НОВИНИ

Ще има вече свободен газов пазар, БСП предупреди за манипулации

.
Народното събрание гласува на първо четене Закона за енергетиката, с който се преминава от регулиран към свободен газов пазар, чрез създаване на независима газова борса.
 

С 107 гласа "за", 1 "против" и 61 "въздържали се" Народното събрание прие промените в Закона за енергетиката, с който се дава зелена светлина за изграждане на независима газова борса и първи плахи стъпки към пълната либерализация на пазара.

 

Основните опасения по време на дебата в пленарната зала на левицата бяха, че няма достатъчно гаранции за недопускане на злоупотреби при свободната търговия със синьо гориво и дадоха пример с настоящата ситуация на свободната електроенерийна борса. Бизнесът постоянно критикува енергетиката, че се допускат манипулациите.

 

Освен това левицата се опасява от факта, че няма достатъчно гаранции, които да защитят битовите и бизнес потребители на газ, ако техните търговци фалират.

 

От ДПС призоваха управляващите по-бързо да завършат основните енергийни проекти, които биха дали възможност за диверсификация на газовите доставки и ликвидност на бъдещата газова борса, визирайки конекторните връзки с Гърция, Румъния и Сърбия, "Турски поток", както и терминала за втечнен газ, който строим заедно с Гърция.

 

"Няма как да не се притесняваме от пазарни манипулации. Защото манипулациите на енергийната борса ще доведат до същите манипулаици и в газовата борса", изрази опасенията си Драгомир Стойнев от БСП.

 

"Всеки елемент от законопроекта ще бъде анализиран, ще бъде създадена работна група. Тя ще включва много широк кръг представители, така че да можем да огледаме всички тези евентуални рискове, които биха настъпили, и да предотвратим евентуалното им негативно въздействие. Но трябва да бъдат спокойни и потребителите на природен газ, трябва да бъдат спокойни и потребителите на природен газ, и дружествата, които използват природен газ, никой няма да направи нещо, което противоречи на техните интереси", каза Теменужка Петкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4302 |27.06.2019 Една пета от българите не са почивали лятото повече от 10 години . 0| 3833 |25.06.2019 ”Софийска вода“ за 2,5 г. е постигнала повече от заложеното в бизнес плана . 2| 3613 |24.06.2019 Стрелча вече не е в бедствено положение, но вода още няма . 1| 4144 |23.06.2019 Лифтовете до Черни връх вече ще работят и през лятото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads