Реклама / Ads
1| 5797 |12.08.2016 НОВИНИ

Дънекова: Не съм взимала допинг, чувствам се унизена

.
Силвия Дънекова
Хванатата с допинг на Олимпиадата в Рио българка Силвия Дънекова заяви пред БНТ, че се чувства унизена от този скандал. Според нея става въпрос за хранителни добавки, а не за допинг.
 

Тя добави, че причината за случващото се е войната, която самата тя е започнала срещу процедурите на Световната антидопингова агенция WADA.

 

"Шокът за мен беше невероятно голям. Аз в себе си съм сигурна, че няма как това да се случи. Не съм ненормален човек, да дойда на Олимпиада, да вляза в олимпийското село, да имам и минимални съмнения", заяви Дънекова, цитирана и от Gong.bg.

 

"Впоследствие се оказва, че шест пъти са ми въртели пробата и са намерили съмнение за метаболитен отпадък на този препарат. Това ми е много хикс и ми е много непонятно. Ако това излезе на урината на американски или друг състезател, никога няма да го изкарат като положителна проба”, подчерта състезателката.

 

"Не се чувствам виновна, чувствам се неудобна. Последната половин година съм винаги на проверки. На някои от проверките виждах, че те са дирижирани, виждах листче с моето име и часът на моята дисциплина, да не би случайно да ме пропуснат”, каза още Дънекова.

 

 

Не съм приемала допинг и съм шокирана от положителната проба, обяви пред "Ройтерс" Силвия Дънекова. Според Дънекова единственото възможно обяснение е замърсена хранителна добавка. "Бях проверена четири пъти в олимпийското село и три от пробите бяха отрицателни. Не се чувствам виновна, а унизена. Емоционално ограбена. Ние обаче идваме от Изток и сме твърде близо до Русия".

 

 

Дънекова е била тествана два пъти за три дни. Първата ѝ проба от 30 юли е отрицателна. Два дни по-късно тя минава нова, внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август Международния олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба е кръвен допинг.

 

Б-пробата също е положителна. Следва наказание за Дънекова. Според новите правила на Световната антидопингова агенция при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права.

 

От Министерството на младежта и спорта остро осъждат поведението на лекоатлетката ни. В позицията на министерството се казва: "Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на България и да се слага петно върху целия български спорт!"

 

Каква е процедурата?

 

Според специални Правила за Олимпийските игри при допинг случаи има назначен Панел от съдии на CAS (Спортният арбитражен съд), който заседава в града-домакин. Именно този Панел трябва да реши за отнемането на акредитацията на Дънекова от Олимпийските игри и да предаде случая за налагане на наказание от IAAF (Международната асоциация на атлетическите федерации - или Международната федерация по лека атлетика).

 

В случая на Дънекова срокът, в който тя има право да даде позиция пред Панела на CAS в Рио де Жанейро, както е описано и в писмото на олимпийската ни делегация, е 09:00 ч. местно време в Рио на 12 август (15 часа българско време). След това ще стане ясно за отнемането на акредитацията.

 

Освен това съгласно Антидопинговите правила, всеки случай се счита за конфиденциален, до приключване на горната процедура и затова е малко вероятно някой да говори официално с подробности преди това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4256 |12.08.2016 Кадиев: Турция умее да оказва натиск върху Борисов . 1| 4136 |12.08.2016 Хаджигенов: Вече не знаем дали Бююк е жив . 3| 5527 |12.08.2016 Борисов: С Турция трябва да градим възможно най-добри отношения, уязвими сме . 1| 5149 |12.08.2016 Адвокат Марковски: Бююк допусна грешки, МВР не е виновно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads