Реклама / Ads
5| 4492 |15.04.2020 НОВИНИ

Даниел Митов: Основа на политиката са ценностите

.
Даниел Митов
Трябва да минат няколко поколения политици и тогава ще се родят нови лидери, които ще приличат на онези, които днес ни липсват. Политиците сега решиха че всичко е търговия, но основа на политиката са ценностите.
 

Това каза бившия външен министър Даниел Митов в предаването "Лице в лице" по бТВ в коментар за това как се справят Европа и световните лидери с пандемията.

 

На въпроса дали липсват големи лидери на Европа и на света Митов припомни, че лидери като Маргарет Тачер и Роналд Рейгън са минавали през ценностна система и са се опирали на принципи с което са водили обществата след себе си. С падането на берлинската стена всички са мислели, че идва свободата, но това се е оказало не точно така. В момента виждаме, че демокрациите са гънат от дезиноформацията от производствената зависимост, от зависимост при доставки на петрол, на гас.

 

Това е една V- образна криза. Слизането надолу до крайната точка ще бъде последвано от бързо издигане.  И улиците и заведенията ще се изпълнят за 24 часа след свалянето на мерките, обясни Митов.

 

По думите му производствената зависимост от Китай е една от най-големите грешки от периода след падането на берлинската стена, защото освободения капитал не носи непременно политическа и гражданска свобода.

 

Зависимостта, която се създаде се вижда, че е невероятно проблемна.

 

Трябва да се намали производствената зависимост от Китай. Анализатори определят ситуацията като китайски Чернобил. Криенето на проблема е дало възможност да се разпространи вирусът преди да се вземат адекватни мерки, посочи още Митов.

 

Безспорно е дошло време за реформи в институциите. ЕС е достатъчно солидарен и е достатъчно стабилен и няма да се разпадне на пук на зложелателите си. Те са тромави, но не са несолидарни. ЕС може би затваря граници за да ограничи разпространението на вируса, но няма граници за информацията, тя се движи между държавите безпрепятствено. Когато се вземат решения, колкото и тромаво и бавно да става това, те започват да действат, коментира Митов.

 

Дълго време не се инвестира в здравеопазване и наука. Дълго време се говори, за това че пандемия предстои, а това няма как да не се случи, защото мутациите на вирусите не спират. Още 2003 година лекари предупреждаваха за нова епидемия. Лаборатории започнаха да разработват ваксини, но финансирането им беше спряно, защото тогава вирусът не се разпространи, припомни бившият външен министър.

 

Иван Костов забеляза първи, че след тази криза е много вероятно хората да започнат да ценят експертното мнение. Това е здравомислие, проявяване в точния момент.

Канибалщина е да се унищожават хора и съдби, както се случва у нас чрез жълти скандали в които се въличат хора с авторитет, каза още Митов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4023 |08.04.2020 Томислав Дончев: В политиката всичко е на морална основа, щом има недоверие трябват мерки . 11| 5588 |30.03.2020 Проф. Даниела Бобева: Българите ще обеднеят между 10 и 15% . 6| 4770 |23.03.2020 Даниел Вълчев: Българският парламент няма капацитет да прави качествено законодателство . 1| 4106 |23.03.2020 Проф. Иво Петров: Медикамент на хининова основа няма да е панацея, само ще облекчава симптомите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads