Реклама / Ads
12| 3959 |24.05.2021 НОВИНИ

Даниел Смилов: Вероятно е ГЕРБ да загуби първенството си

.
Даниел Смилов Източник: БГНЕС
Социологическите прогнози са доста трудни за анализ към този момент, за да можем със сигурност да твърдим какъв ще бъде броят на политическите партии. Най-вероятно ГЕРБ и „Има такъв народ“ ще спорят за първото място. Ако вярваме на електоралната динамика, вероятно е ГЕРБ да загуби първенството. Това каза за „Фокус“ политологът Даниел Смилов, който обаче уточни, че това не означава непременно, че т.нар. протестни партии задължително ще имат мнозинство в парламента.
 

„С голяма степен на сигурност можем да кажем, че „Демократична България“ ще имат по-добър резултат от този, който постигнаха на изборите на 4 април. Вече две последователни изследвания дават на тази коалиция около 12%. Дори и с нарастването на вота за новите партии, няма гаранция, че те ще имат ясно мнозинство в следващия парламент. Оттам-нататък може да се получи сходна ситуация на тази в 45-ото Народно събрание. Възможно е отново, за да има правителство на партии, които са нови, които набраха инерция по време на миналогодишните протести, те най-вероятно ще трябва да разчитат на подкрепа от БСП. Това е един сценарий, който е възможен. Това, за което трябва да се следи на следващите избори, е първо какъв ще бъде общият резултат на ИТН, ДБ и ИСМВ“, каза още политологът.

Според него фактът, че Татяна Дончева остана заедно с Мая Манолова не е добра новина за БСП.

 

„Очевидно „Изправи се! Мутри вън!“ взеха част от електората на левицата. Едно разбиване на тази коалиция потенциално би могло да има значение за БСП. БСП би имала по-малко конкуренти в лявото пространство“, обясни той.

 

Смилов прогнозира, че коалирането на БСП с АБВ и „Нормална държава“ няма да донесе по-голяма подкрепа на предсрочните парламентарни избори.

„Не мисля, че има гаранции, че БСП ще събере по-голям вот само на базата на това обединение. Кадиев има своите качества като политик, но електорално не носи допълнителни проценти към БСП или голяма допълнителна мобилизация. Почти същото може да се каже и за АБВ, макар че АБВ имат някаква електорално присъствие, но то е в рамките на 1% и дори по-малко от това“, допълни Смилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4591 |21.05.2021 Симеон Дянков: Вероятно служебният кабинет ще работи до следващата година . 26| 10962 |15.05.2021 Миролюба Бенатова за Борисов: Вероятно е успял да заблуди обществото, лъжейки го красиво . 25| 3810 |15.05.2021 Даниел Митов атакува Радев и избирателите на „Демократична България“. Възхвали ГЕРБ . 29| 4572 |12.05.2021 Даниел Митов заприлича на Борисов по приказките: Служебните кабинети никой не ги е избирал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads