Реклама / Ads
11| 3988 |14.02.2023 НОВИНИ

Даниел Смилов: Вероятно в списъка ”Магнитски” фигурира и името на Бойко Борисов

.
”Според мен не сме загубили сувернитет, напротив връща се. Тази голяма корупция, която съществува отнема сувернитета и прави държавата ни слаба. Това заяви политологът Даниел Смилов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.”
 

По думите на политолога Даниел Смилов последиците трябва да вървят в две посоки: наказателно-правната и политическата линия за поемане на отговорност. Според него в списъка фигурира и името на бившия премиер Бойко Борисов.

 

Даниел Смилов посочи: "Това е структурен проблем. Тези афери не са разследвани както трябва. Въпросът защо Борисов не е споменат е интересен. България не е автокрация, не е пропаднала държава. Тя е страна, която сама може да се справи с такава ситуация – чрез избори, чрез промени в самите партии. Ако нищо не стане ще продължим да циклим в този кръг – невъзможност да се състави устойчиво правителство."

 

Относно санкциите по „Магнитски“ са заложени и геополитически интереси. Това коментира социологът Първан Симеонов. Според него: "Това е санкция от друго правителство, която трябва да получи верификация от нашата съдебна система. Политическите последици са свързани със съдбата на единия лагер – ГЕРБ и БСП и преди това ДПС. Бенефициент от това могат да бъдат Продължаваме промяната и Демократична България. Не смятам, че може да се случи голямо пренареждане от това.

 

Според Симеонов: "България постоянно е в предизборна кампания. Също вярно е, че Борисов е в центъра. Според мен той е човекът който практически трябва да прави крачки назад. Това е обществената ситуация. Това е фигура, която най-ярко се олицетворява с предишното управление на страната. ПП и ДБ много говорят на западните партньори", подчерта социологът. 

 

Арман Бабикян заяви, че по закона „Магнитски“ не се очакват доказателства: "Не ни вярват и то точно на тези органи, от които се очаква да свършат работа. България е чудовищно корумпирана. Ние се съсредоточаваме върху парите. По отношение на Горанов има манипулирано законодателство. Правният му отдел е работил по това законодателство, после е прегледано с останалите министри. След това влиза в Народно събрание. Това показва цялата система. Борисов е посочен на практика, манипулиране на законодателство не става с един човек."

 

Международният анализатор Кристиян Шкварек смята, че по темата има две хипотези:

"Де юре хипотезата е политизиран списък, който се опитва да помогне на партньор. Де факто тезата е тайминга. Когато този списък се изкарва ние сме в предизборна обстановка."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3476 |14.02.2023 Даниел Митов: Служебното правителство е на власт, защото на Радев му хареса да управлява . 14| 3492 |11.02.2023 Вероятно Трифонов влиза в изборите като водач на листа. Дали ще стане депутат - не е ясно . 11| 3618 |05.02.2023 Даниел Митов: Кметът на Пловдив вреди на ГЕРБ, не искаме оставка на кмета на Варна . 4| 3229 |03.02.2023 Даниел Лорер: 48-ят парламент не свърши най-важната работа – въвеждане на контрол върху Главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads