Реклама / Ads
41| 23373 |28.04.2020 НОВИНИ

Даниел Вълчев с неудобни въпроси към властта и щаба заради коронавируса

.
Кризата в момента е достатъчно сериозна и дълбока, за да е единствено в ръцете на правителството. Има въпроси, на които обществото не получава еднозначни отговори. Един от тях е - кой взима решенията?
 

Това коментира пред bTV Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш министър на образованието.

 

"Решенията, които засягат нашите права, ги взима правителството. То ще бъде победител, ако нещата бъдат добре. То ще е отговорно, ако не са. Всички сме свидетели, че около един месец вече у нас се води дебат дали да бъдат правени тестове или не. За да решиш която и да е криза, трябва да знаеш какво стои срещу теб. По шамански изказвания разбираме, че има опасен и смъртоносен враг. Аз не го разбирам. Не съм в трети клас", коментира Вълчев.

 

Той даде пример с тестването на случаен принцип в Германия, и посочи, че у нас практиката не е такава.

 

"Ние правим заключения, които нямат никаква статистическа стойност. Какво значи, че има 50 нови случая? Те са били открити, след като са отишли в болница и са били тествани. Това не ни дава данни. Хубаво е, че се ограничава нещо. Но е хубаво и да ни се каже в името на какво се прави това. Ако е вярно, че рано или късно всички ще преболедуваме, какво се случва по-точно в момента?", попита Вълчев.

 

Той заяви, че е любопитно какъв точно е капацитетът на здравната ни система. Поводът е политиката, която се води още от началото на епидемията у нас. Силите са съсредоточени именно върху това да не се счупи родното здравеопазване.

 

"Главата на Националния оперативен щаб обяви, че ставало страшно, защото имало еди колко си хора в интензивни отделения. Има 30 000 лекари, 346 болници и от там нататък - 53 000 легла у нас. 40 човека в интензивни отделения вече били проблем. При 80 ставало страшно. Това е един автобус, да не дава Господ. Ако се сблъскат два автобуса, не можем да ги поемем ли? Ще се предадем на 50-тия ранен, ако избухне война ли? Нека си кажем - капацитетът е нисък, но защо тогава даваме тези пари за здравеопазване", попита още Вълчев.

 

По думите му правителството в действителност е реагирало навременно, но от там нататък няма ясни мерки, а освен всичко има и объркване.

 

"Да се заемем с прословутите паркове. На 20 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповедта - тогава дневно случаите на заразени са били 10-15 на ден. Отменяме я, когато са между 40 и 90 на ден. Нека някой ми обясни - защо е било въведено тогава. Излиза, че причините за това далеч не са медицински", коментира Вълчев.

 

“Слушам пак от щаба - голям проблем било това с парковете, защото щели да се съберат младежи да пият бира. Нас не ни притеснява, че ще пият, а че ще пият по време на пандемия. Обществото ни има много тежък вирус и не съм сигурен, че той е корона. Като общество не вървим на добре. На нас това не ни прави впечатление - могат да се съберат младежи, но да пият на 2 метра един от друг”, заяви Вълчев.

 

Той коментира и "милиционерщината" у нас с наложителността на пътуванията в страната.

 

"Колко неотложно му беше на Борисов да се снима с багер на магистралата?", попита още бившият образователен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5793 |23.04.2020 Елена Гунчева: Паника всяват само неудобните. Политиците – може! . 20| 22329 |20.04.2020 Даниела Пенкова: Не мама е подарила джип на пишлемето, а ние . 5| 4494 |15.04.2020 Даниел Митов: Основа на политиката са ценностите . 13| 9183 |14.04.2020 Чувствителни полицейски шефове пишат на Иван Гешев срещу неудобния следовател Бойко Атанасов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads