Реклама / Ads
8| 3190 |17.06.2023 НОВИНИ

Дания е готова да предостави изтребители Ф-16 на Украйна, ако има одобрението на САЩ

.
Правителството на Дания е готово да прехвърли изтребители Ф-16 на Украйна Източник: БГНЕС
Правителството на Дания е готово да прехвърли изтребители Ф-16 на Украйна, но само ако САЩ, които произвеждат тези самолети, одобрят подобна стъпка, съобщава украинската новинарска агенция Укринформ.
 

Изпълняващият длъжността датски министър на отбраната Тролс Лунд Поулсен заяви в събора, че Дания ще подкрепи прехвърлянето на бойни самолети на Украйна. Това обаче ще се случи, само ако САЩ, които произвеждат Ф-16, одобрят подобно прехвърляне.

 

"Искам да кажа, че не мога да си представя, че няма да подкрепим подобна стъпка. Украйна се нуждае от самолети. Повече от всякога, ако искат да се борят с външната агресия. Това се отнася и за датските бойни самолети Ф-16“, посочи Тролс Лунд Поулсен.

 

Преди два дни официалният представител каза нещо съвсем различно, заявявайки, че датската страна не е взела решение да предостави датски изтребители. "Правителството все още не е взело никакво решение относно изтребителите Ф-16", посочи тогава той.

 

Междувременно украински пилоти скоро ще пристигнат в Дания, където ще бъдат обучени да управляват и поддържат Ф-16. Обучението ще се проведе в базата Скридструп в Ютланд, която министър-председателят Мете Фредериксен посети през май.

 

Дания и Нидерландия са лидери в сътрудничеството за обучение на украински пилоти. Дания разполага с общо 43 бойни самолета Ф-16, от които 30 са активна част от военния флот на страната. Сега обаче датските Ф-16 са заменени от по-модерни бойни самолети Ф-35.

 

Дания, заедно със Съединените щати, Великобритания и Нидерландия, обявиха прехвърлянето на стотици ракети и системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да помогнат за защитата на инфраструктурата на страната и в подкрепа на настъпателните операции на украинската армия.

 

Доставките на ракети за противовъздушна отбрана и боеприпаси вече са започнали, а окончателните доставки ще бъде извършени през следващите седмици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 3013 |03.06.2023 Зеленски обяви: Украйна е готова да започне настъпление . 8| 2911 |02.06.2023 Христо Панчугов: Това, че обществото иска правителство не означава, че ще намери оправдания за съществуването му . 7| 2792 |23.05.2023 Гръцките власти с нови мерки за хората с увреждания, правят над 250 плажа достъпни за тях . 7| 2616 |23.05.2023 Борел: Досега ЕС е предоставил на Украйна военна помощ за 10 млрд. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads