Реклама / Ads
0| 3071 |28.04.2022 НОВИНИ

Данните от изследването на отпадъчни води за Covid-19 също показват спад в разпространението на вируса

.
Графиката с данни от ежеседмичния анализ на отпадъчните води на София за Covid-19 корелират с официалната статистика за заболеваемост. Резултатите доказват акуратността на метода, разработен от „Софийска вода“, част и Веолия и Центъра по компетентност “Clean and Circle” към Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
 

Данните показват, че към 26 април са открити  435 генни копия/mgN на вируса на входа на пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. За същия ден Единният информационен портал съобщава за 377 са новодиагностицираните с COVID-19*. Генните копия представляват броя на гена от вирусната РНК на Covid-19 и индикират замърсяването на водата на входа на станцията. Към момента тестовете се извършват веднъж седмично от проби на отпадъчна вода преди процеса на пречистване.

 

Припомняме, че след едногодишни съвместни усилия  „Софийска вода“ и „Clean and Circle” разработиха метода по примера на редица държави, в които Групата Веолия оперира. Подобно на градове във Франция, Германия, Австрия, Гърция и София вече може да определя равнищата на заболеваемост не само спрямо данните от клиничните проби, но и по битово-отпадъчните води.

 

Основното предимство на метода е, че може да послужи за прогноза на потенциални нови вълни и откриване на огнища на заболяването, тъй като наличието на вируса в отпадъчните води изпреварва появата на симптоми у населението. Методът може да се използва и контролни цели -  ако тестът на местното население е отрицателен, но вирусът е открит в отпадъчните води, трябва да се изследват потенциални източници на инфекция.

 

*Броят на генни копия не измерва точния брой на заболели хора, а тенденция за увеличаване или намаляване на вируса в отпадъчните води.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3235 |12.04.2022 Адвокат Рангелов: Данните за извършени от Гешев престъпления са основание за разследване . 0| 2752 |28.03.2022 Центърът по компетентност “Clean & Circle” и „Софийска вода“ АД, част от Веолия, разработиха метод за определяне на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София . 0| 3326 |23.03.2022 МВР открило престъпления в цената на тока. Дава данните на прокуратурата . 7| 3300 |08.01.2022 Тревожно! Изтекоха данните на 300 000 души от регистъра на БУЛСТАТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads