Реклама / Ads
39| 6592 |03.12.2010 НОВИНИ

ДАНС 6 месеца души министър по мейл на Калина

.
Калина Илиева
Земеделският министър Мирослав Найденов е подслушван повече от 6 месеца.
 

Всички негови разговори са записвани със СРС от агенти на ДАНС, пише "24 часа". Причината е сигнал срещу министъра, подаден от бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева. Тя твърдяла, че той й оказва натиск да пуска определени проекти по програмата за развитие на селските райони. Дори ходела на срещи с Найденов окичена със записващи устройства. Подслушването е започнало в началото на пролетта. Досега обаче не били открити доказателства за твърденията на Илиева, която се оказа с фалшива диплома. "Не се учудвам, започват да ми се изясняват много неща", коментира вчера Найденов. От ДАНС заявиха вчера, че не коментират проверки, защото са класифицирана информация. Сигналът срещу земеделския министър е в един от 400-те и мейла, които Калина е пратила и до европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ.

Както "24 часа" писа, мейлите са пускани срещу крупни фирми от месо- и млекопреработката, зърнопроизводители, животновъди и депутати. След тях са спрени стотици проекти за близо 200 млн. евро. За много от тях фермерите вече водят дела срещу фонд "Земеделие". Възможно е, ако ги спечелят, да се наложи да им се плаща с пари от националния бюджет, защото срокът за усвояване на евросредствата може да изтече. Калина Илиева е писала сигнали до ОЛАФ, ДАНС и прокуратурата не само за подчинени чиновници и експерти, а и срещу членове на политическия кабинет на земеделското министерство. Един от тях е за конфликт на интереси на зам.-министър Светлана Боянова, чийто съпруг Иван Боянов пък е шеф на правния отдел във фонд "Земеделие". Посочва се и че преди да влезе в кабинета "Борисов", зам.-министърката е била юрист в асоциацията на земеделските производители в България, чийто главен секретар Ивайло Тодоров имал консултантски фирми за европроекти. Наскоро от Синята коалиция поискаха оставката на Мирослав Найденов заради назначението на Светлана Боянова. Тогава той я защити, че не е в конфликт на интереси, защото не била в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруга си. Той работел във фонда от 2000 г. и бил шеф на правния отдел от 2008 г. - много преди назначението на Боянова за зам.-министър.

От земеделското министерство обмислят да заведат регресен иск към Калина Илиева, ако бюджетът претърпи загуби заради нейното ръководство на фонда в продължение на 1 г. Заради фалшивите дипломи, с които с измама е заела поста, ще бъде поискано и да върне взетите заплати от над 40 000 лв. Илиева е имала официално месечно възнаграждение около 3000 лв. Калина е пратила в прокуратурата и около 900 преписки по директните плащания на площ. Всички тези сигнали сега трябва да бъдат проверени, дотогава плащанията стоят блокирани. Според запознати едно от обясненията за лавината сигнали на Илиева до ОЛАФ са близките й контакти с представители на службата. Тя пък е в тежък конфликт с Еврокомисията заради огромния бюджет, с който разполага. Преди година сериозно се обсъждаше нейното закриване. Твърди се, че за да оправдае съществуването си, ОЛАФ се опитва да докаже огромна полза за евробюджета от дейността си. 10% от всички орязани пари от страните членки след разкрития на ОЛАФ отивали в нейния бюджет. После от тях давали премии на служителите. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 105| 5969 |22.11.2010 Костов: Покана за Шенген е атестатът за министър Цветанов . 1| 4632 |20.11.2010 Здравният министър преговаря с БЛС . 0| 6183 |29.10.2010 Отсвириха Люцканов от зам.-министър в МВнР . 0| 5448 |20.10.2010 Фалстарт на делото срещу екс министър Николай Цонев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads