Реклама / Ads
3| 4555 |20.04.2017 НОВИНИ

ДАНС арестува петима германци за тероризъм

.
На 12.04.2017 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) със съдействието на органи на МВР са задържали на ГКПП „Капитан Андреево” петима германски граждани, единият от които – непълнолетен.
 
Те са пътували с влак от Букурещ за Истанбул. Съществуват основатели подозрения за съпричастност на лицата към терористична организация. В поведението на задържаните са установени признаци за радикализация, характерни за т. нар. чуждестранни бойци-терористи.

Според събраните данни четири от задържаните лица са осъществявали дейност по подпомагане на терористична организация, действаща на територията на Сирия и Ирак. Непълнолетното лице е целяло да достигне територията на Сирия, където да се присъедини към терористичната групировка. Германските власти са им наложили забрана да напускат територията на Германия с цел възпрепятстване на присъединяването им към групировката в Сирия и Ирак. Единият от задържаните е ползвал паспорт на друг германски гражданин.

Предвид основателното подозрение за участие на петимата германски граждани в терористична организация, данните за осъществяваната от тях дейност и целта на пътуването им, е оценено, че присъствието им на територията на България представлява заплаха за националната сигурност по смисъла на чл. 4, ал. 1, т. 11 и 13 от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” (ЗДАНС). В тази връзка са предприети незабавни действия по задържане на четирите пълнолетни лица за срок от 24 часа на основание чл.124б, ал.1 от ЗДАНС, във връзка с престъпления по чл. 108а, ал.7 и чл. 109 от Наказателния кодекс.

Непълнолетният германски гражданин е предаден на служители от Дирекция „Социално подпомагане” до предаването му на членове на семейството му в Германия.

Със заповед на председателя на ДАНС на четири от лицата са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България”. Мерките са изпълнени от компетентните органи.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3923 |18.04.2017 ДАНС се хвали: 50 чиновници и 8 магистрати обвинени за корупция . 1| 4490 |18.04.2017 В Белгия искат отпадане на двойното гражданство заради турците . 0| 4049 |17.04.2017 Самолет се разби в Португалия, петима загинаха . 2| 5322 |17.04.2017 Арестуваха мозъка на атентата в Санкт Петербург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads