Реклама / Ads
7| 5295 |28.11.2013 НОВИНИ

ДАНС проверява Орешарски за уволнение на протестиращи чиновници

.
ДАНС работи по сигнала на правозащитници срещу премиера Пламен Орешарски заради изразеното от него намерение да уволнява държавни служители, обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред заседанието на Висшия съдебен съвет.Той допълни, че сигналът от Асоциация за европейска интеграция и права на човека е адресиран до него, впоследствие е предаден на Софийската градска прокуратура за проверка, а оттам е препратен на ДАНС. След като се върне, прокуратурата ще се произнесе, каза още Цацаров.
 

Преди две седмици премиерът Пламен Орешарски каза: "Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни... Стремим се да се освободим от такива хора". Това изявление скандализара много правозащитни организации.

Асоциация за Европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) изпрати сигнал до главния прокурор, в който поиска прокуратурата да образува досъдебно производство за злоупотреба с власт. В искането се казваше, че Орешарски е нарушил закона като със заплаха е попречил на граждани да осъществят своите конституционни политически права. Сигнал до прокуратурата и до Европейската комисия във връзка с изказването на Орешарски изпратиха и от ГЕРБ.

Малко по-късно премиерът се поправи и обясни, че уважава всички протестиращите, пояснявайки, че смята да уволнява само служители, които са протестирали в работно време.

В четвъртък Цацаров коментира и решението на прокуратурата да не се образува досъдебно производство срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за четенето на СРС-та от парламентарната трибуна.

”Решението за отказ за образуване на наказателно производство е достатъчно ясно доказателство, което отговаря на нападките, че прокуратурата едва ли не на всяка цена гони обвинение и на всяка цена обслужва политически интерес. Съгласете се, че най-лесното беше да се пренебрегне обективното и правното. Моралната страна на въпроса е съвсем отделно”, каза Цацаров.

По отношение на скандалите в църквата и упоритите слухове, че варненският митрополит Кирил е бил убит, Цацаров обясни, че държавното обвинение няма намерение да се намесва в дейността на църквата.

”Нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква. Това не е нейна територия. Имаме един криминален случай и не можем в този случай да работим със слухове. Работим с факти, а фактите са тези, които варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията и те са, че се касае за удавяне”, каза главният прокурор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7132 |27.11.2013 Застраховат Орешарски и министрите му за 43 млн. лв. . 7| 8572 |27.11.2013 Младен Георгиев напуска ДАНС по лични причини . 41| 5677 |27.11.2013 ДАНС проверява президентските офшорки . 37| 5850 |26.11.2013 Борисов: Орешарски пробва да се измъкне през “задния вход” за Белене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads