Реклама / Ads
6| 5919 |28.03.2009 НОВИНИ

ДАНС проверява политици; тече и "Тузари"

.
ДАНС
ДАНС проверява дали 7 български политици са действали като организирана група чужди лобисти при затварянето на АЕЦ "Козлодуй".
 
ДАНС проверява дали 7 български политици са действали като организирана група чужди лобисти при затварянето на АЕЦ "Козлодуй". От Държавната агенция "Национална сигурност" заявили за вестник 24 часа, че от 23 март тази година са разпоредили проверка и ще уведомят депутатите Стела Банкова и Минчо Христов за резултатите от нея. Вчера от парламентарната трибуна независимата депутатка Стела Банкова попита премиера Сергей Станишев какви мерки предприема за допълнителни компенсации след затварянето на АЕЦ "Козлодуй". Според Банкова ставало дума за криминална афера. "Наши политици са действали като лобистка група и със затварянето на блокове, без това да е искано от ЕС са обслужили, не безвъзмездно, чужди интереси. Това е престъпление и те трябва да понесат наказателна отговорност", посочи Банкова. Тя и колегата й Минчо Христов сезирали ДАНС и получили официален отговор оттам. Станишев бе категоричен, че кабинетът му защитава българските интереси и полага усилия за още компенсации.

Операция "Тузари" провеждат пък органите на Темида.
Шести ден служители на ДАНС и други представители на специализирани служби мерят и описват къщи-палати в Бояна, Драгалевци, Симеоново, Малинова долина и Бистрица. Акцията е разпоредена на 23 март от заместник градския прокурор Роман Василев. Спецекипи на ДАНС, прокуратурата, НАП и Агенция "Митници" проверяват как са придобити и построени къщите. Това се наложило, след като Агенцията по вписванията не могла да предостави на прокуратурата пълна информация за изповяданите сделки над 500 000 лв. в периода 2004-2008 година. Отрядите имат срок от 10 дни да обходят кварталите и опишат "по видими белези" баровските къщи. Светкавично те се проверяват от общината и НАП. Собствениците трябва да докажат произхода на парите си и дали доходите им съответстват на лукса. Агенти и данъчни описват и всички луксозни коли в тези квартали. Проверяват се за платено мито колите с американска регистрация. С нея може да се шофира само 6 месеца. За всяка открита нередност ще се назначава данъчна ревизия, а прокуратурата ще разпореди разследване. При събиране на достатъчно доказателства собствениците на имуществото ще се изправят пред съда за пране на пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5623 |26.02.2009 Проверяват граждани, придобили имущество над 500 000 лева . 12| 6191 |24.02.2009 Прокуратурата проверява земеделските стопани, получили помощи за земя . 5| 5369 |27.01.2009 ДАНС проверява НАП . 5| 5046 |26.06.2008 Антикорупционната комисия проверява всички имотни декларации на Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads