Четвъртък, 19 Октомври 2017, 06:26
Frognews
1| 3373 |21.06.2016

ДАНС проверява за пране на пари от “Ислямска държава” у нас

.
В Държавна агенция „Национална сигурност“ са обработили 2 461 уведомления за съмнителни финансови операции на обща стойност 22,321 млрд. евро. Над 80% от постъпилите сигнали са подадени от банки, като информацията за злоупотребитее предоставена на МВР, прокуратурата, структурите на ДАНС, БНБ, КФН и др.
Това е записано в годишния доклад на ДАНС за дейността на Специализираната административна дирекция „Финансово разузнаване“ (САД ФР) за 2015 г., публикуван на сайта на националната служба.

Според спецслужбата през 2015 г. се запазвала тенденцията схемите за пране на пари да се извършват от добре организирани престъпни групи, които са запознати с механизмите, по които действа финансовата система, както и със слабостите на законодателството. Като най-чести дестинации, свързани със злоупотребите, се свързват държави от Близкия изток.

Докладват се и случаи, касаещи типологии, свързани със съмнителни операции и сделки, които се извършват от лица, заемащи висши държавни длъжности, както и такива, касаещи дейност на лица, свързани с трафик на хора и наркотици.

От ДАНС не влизат в подробности и по отношение на засечените парични трансфери, свързани с “Ислямска държава”. Отбелязва се обаче тенденция на увеличаване на броя физически лица, съпричастни към дейността на терористичната организация.

Все по-засилено се получава и информация относно вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на „Ислямска държава”. Получавана е и информация относно изграждане на схеми тип „boiler room”, в които активно участие имат български физически и юридически лица, обикновено във фазата на разслояване на активите.

Посочената измама „boiler room” представлява фиктивна покупко-продажба на финансови инструменти - предимно акции, на несъществуващи компании. Сделката минава през свързани дружества, като целта е поддържане на високата цена на акциите.

На политическо и експертно ниво ЕС е предприел редица мерки за органичаването на тези процеси.

Едно от изискванията към страните-членки е да гарантират блокирането на съмнителните финансови потоци, както и да комуникират и да обменят информация помежду си.

САД ФР се занимава със защитата на интергритета на финасовата система в България чрез прилагане на действащото законодателство. „Финансово разузнаване“ е посредник и филтър между финансиовата и правоохранителната ни система, като отговаря за прилагането на мерки за превенция и противодейстие на изпирането на пари и финансирането на тероризъм. В доклада е записано, че все по-често престъпниците прибягват до нови технологии, с които да запазят в анонимност деянията си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има задържани на протеста срещу Порошенко в Киев 0| 2242 |18.10.2017 . Шеф на синдикат: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като гавра 1| 2264 |18.10.2017 . Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти 0| 2261 |18.10.2017 . Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване 0| 2305 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах