Реклама / Ads
5| 5098 |15.06.2016 НОВИНИ

Проверяват печурките в Кауфланд, натровили цяло семейство

.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е разпоредила от обектите на Кауфланд в страната да бъдат изтеглени всички налични количества култивирани печурки.
 

Разпореждането е във връзка с проверка на съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души. Хората са консумирали култивирани гъби печурки, закупени от Кауфланд. Сигналът е подаден днес следобед от Столична Регионална здравна инспекция (РЗИ), съобщават от БАБХ.

 

Агенцията по храните е наложила и забрана за реализация на печурките. Инспектори са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.

 

Сигналът за натровени с гъби постъпил в РЗИ в 15.00 часа от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска” доц. Константин Ангелов. Двама от отровените били хоспитализирани в болницата, а третият – пренасочен за лечение към „Пирогов”.

 

От РЗИ съобщават, че и тримата пациенти са били консултирани от токсиколог в „Пирогов”. Направени са изследвания и е бил доказан холинолитичен синдром, който най-вероятно се дължи на натравяне с гъби.

 

По данни на болниците състоянието на пациентите е стабилизирано. Те са под постоянен лекарски контрол.

 

И тримата натровени са от едно семейство. На 13 юни те яли заешка яхния с лук, моркови и култивирани печурки, които били купени от магазин на Кауфланд в София. 

 

В 15.10 часа за хранителното натравяне бил информиран шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Антон Генов, за да бъдат предприети мерки за спирането от продажба и изземване на всички налични количества гъби и доказването на токсина, причинил отравянето. Шефът на БАБХ д-р Любомир Кулински е бил информиран в 15.13 часа. От РЗИ уточняват, че след като бъде проведено епидемиологично проучване и бъде събрана необходимата информация, тя ще бъде подадена до здравното министерство.

 

По-късно от Кауфланд разпространиха съобщение, че на този етап нямат данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от веригата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4999 |08.06.2016 Фрог видя: Ченгетата на летището не проверяват коли и таксита, пият кафета . 4| 5355 |02.06.2016 Евроексперти ще проверяват прокуратурата, но в края на месеца . 1| 4598 |30.05.2016 Проверяват учител за разпращане на отговори на матурата по български език . 3| 5134 |03.05.2016 Паника във ВСС! Експерти от ЕК ще проверяват съдебното политбюро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads