Проверяват печурките в Кауфланд, натровили цяло семейство
Разпореждането е във връзка с проверка на съмнение за токсикологично натравяне на семейство от трима души. Хората са консумирали култивирани гъби печурки, закупени от Кауфланд. Сигналът е подаден днес следобед от Столична Регионална здравна инспекция (РЗИ), съобщават от БАБХ.
Агенцията по храните е наложила и забрана за реализация на печурките. Инспектори са изискали от търговската верига документите за произход, годност и качество на всички видове гъби, предлагани във веригата.
Сигналът за натровени с гъби постъпил в РЗИ в 15.00 часа от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска” доц. Константин Ангелов. Двама от отровените били хоспитализирани в болницата, а третият – пренасочен за лечение към „Пирогов”.
От РЗИ съобщават, че и тримата пациенти са били консултирани от токсиколог в „Пирогов”. Направени са изследвания и е бил доказан холинолитичен синдром, който най-вероятно се дължи на натравяне с гъби.
По данни на болниците състоянието на пациентите е стабилизирано. Те са под постоянен лекарски контрол.
И тримата натровени са от едно семейство. На 13 юни те яли заешка яхния с лук, моркови и култивирани печурки, които били купени от магазин на Кауфланд в София.
В 15.10 часа за хранителното натравяне бил информиран шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Антон Генов, за да бъдат предприети мерки за спирането от продажба и изземване на всички налични количества гъби и доказването на токсина, причинил отравянето. Шефът на БАБХ д-р Любомир Кулински е бил информиран в 15.13 часа. От РЗИ уточняват, че след като бъде проведено епидемиологично проучване и бъде събрана необходимата информация, тя ще бъде подадена до здравното министерство.
По-късно от Кауфланд разпространиха съобщение, че на този етап нямат данни натравянето действително да е предизвикано от продукт, закупен от веригата.
Моля, подкрепете ни.