Реклама / Ads

6| 3922 |29.06.2020

ДАНС ще проверява чатовете между Бобоков, Узунов и Румен Петров

.
ДАНС ще проверява комуникацията между Пламен Бобоков и Пламен Узунов - секретарят по правни въпроси на президента Румен Радев. Структурата ще трябва да извърши детайлен и задълбочен анализ на данните от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от бизнесмена Бобоков.

Това стана ясно от ново съобщение на Специализираната прокуратура, която разпространи и още разговори между лицата Пламен Бобоков и Prezident-Pl. Uzunov, за когото се твърди, че е президентският секретар. Намесено е и още едно лице - MVR-Rumen Petrov като се смята, че става дума за Румен Петров, който до края на 2018 г. е съветник на външния министър Екатерина Захариева, а сега вече е посланик в Алжир.

 

От разпространените от прокуратурата нови разговори става ясно, че Пламен Бобоков е имал двойно подсигуряване - както в представителната, така и в изпълнителната власт. Лицето в президентството е било Пламен Узунов, а в Министерството на външните работи - Румен Петров. Смята се, че от тях Бобоков е получавал информация.

 

Според прокуратурата Пламен Узунов се явява човекът за свръзка на Пламен Бобоков с президента Румен Радев. Разследващите допускат, че на 7 януари 2019г. Бобоков говори по телефона с Румен Радев като го брифира по казуса "БАДР", преди среща на президента с пратеник на либийското правителство.

 

Твърди се, че “важният” за Бобоков човек в арабския свят е именно Петров. Това е причината бизнесменът да лобира той да замине като посланик.

 

Ето и какво съдържат разпространените от прокуратурата нови чат-разговори:

На 04.08.2018 г. Бобоков изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: „Румен Петров – Алжир". По същото време чрез мобилно приложение Бобоков започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи.

 

От своя страна Бобоков препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически характер, П.Б. получава и от Prezident-Pl. Uzunov.

 

В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява част от доказателствата, съдържащи се в компютърно-техническата експертиза на мобилно устройство, ползвано от П.Б.

 

На 20.08.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. съобщение с текст „оценка" и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „БАДР".

 

На 29.09.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр". Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov.

На същия ден MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание:

 

„Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор).

 

Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат". В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим".

 

На 07.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. две снимки на паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Н. Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Държавата Либия в София.

 

В последващо съобщение до П.Б. Prezident-Pl. Uzunov посочва: „Току запознах и него." От своя страна в 14.49 ч. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи.

 

Снимката с вербалната нота П.Б. получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov. По-късно П.Б. препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov.

 

От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България. В последващата комуникация П.Б. се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: „Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?".

 

Половин час по-късно П.Б. изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на „CV-то на либийския пратеник". На 09.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".

 

Установено е още, че П.Б. продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. С MVR-Rumen Petrov П.Б. обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи.

 

На 06.06.2019 г. П.Б. изпраща на MVR-Rumen Petrov съобщение, в което посочва: „Привет Румба!Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!". На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

 

На 19.12.2019 г. П.Б. и MVR-Rumen Petrov обсъждат и позиция на министъра на външните работи на Република България, която е изразена в социалната мрежа Twitter, както и „лостовете за въздействие".


.

.

.

.

.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Прокуратурата проверява случая на Илия Златанов, оповестен от Антикорупционния фонд 14| 4543 |26.06.2020 . Дружество за защита на птиците проверява тровени ли са лешояди в Родопите 1| 3762 |25.06.2020 . ДАНС се изфука с противодействието на руското разузнаване в България 12| 4187 |25.06.2020 . Прокуратурата проверява строеж в резиденцията на Васил Божков в парк ”Витоша” 9| 4285 |23.06.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ