Реклама / Ads
3| 6062 |20.09.2017 НОВИНИ

Държавата убива частен бизнес. И всички мълчим, както през соца

.
Работниците от ”Емко” протестираха пред парламента с лика на министъра на икономиката Емил Караниколов Източник: БГНЕС
С цялата си мощ държавата убива методично частен бизнес. За първи път от близо 28 години сме свидетели на нещо подобно, страшното е, че всички мълчим, както по Живково време.
 
Тогава дори обущарите и бръснарите бяха държавни служители, а "частник" беше мръсна дума. Днес договори на частно предприятие се прехвърлят на държавно, където министър, премиер и който трябва имат достъп до парите.

Работниците от "Емко" протестират пред Народното събрание. Дошли са, за да защитят работата и хляба на семействата си. Но каузата им е безнадеждна, защото срещу тях е държавата. МВР, Министерство на икономиката, прокуратурата срещу два частни завода, произвеждащи военна продукция.

Дореди четири-пет години това предприятие не беше интересно, затова бе и приватизирано. Работата бе малко, парите-оскъдни, заплати не се изплащаха редовно, казват работниците. Но конюнктурата се промени, дойдоха изгодни договори и добри условия, потече финансов ресурс и нещата се промениха.

За втори път през последните три години държавната машина се изправя срещу частна структура и я смачква. Първият път беше КТБ. Кой ще е следващият, можем само да гадаем.

Гледам работниците на "Емко" пред парламента. Пеят възрожденски песни, размахват знамена. Но са сами. Никой не ги подкрепя. Къде са синдикатите, които по презумпция се борят за правата на работниците, къде са бизнес-организациите, не виждат ли какво става.

Кирил Домусчиев от КРИБ обича да говори пред медиите, сега мълчи, сякаш не става дума за българско частно предприятие. Божидар Данев от БСК също не обелва дума по въпроса, БТПП също се изгуби. Никакви ги няма КНСБ и "Подкрепа".

Най-странното е,че този справедлив протест не е подкрепен дори от обявилата се за опозиция БСП, която би трябвало да защитава тези хора от атаките на самозабравилите се властници. Но нито един техен депутат  не си показа носа навън от Народното събрание, сякаш хората са дошли да пият кафе, а не да потърсят подкрепа.

Явно, Корнелия Нинова се интересува много повече от сваляне на европейските санкции срещу олигарсите на Путин, отколкото от съдбата на около 5000 души, зависими от работата на завода. Ако това е социалистическа партия, то тогава защо мълчи така тотално по темата?

Държавният рекет е наистина убийствен. Отнемат лиценз за "неправилно съхранение" на военна продукция. Няма отсрочка, ако са  забелязани нередности, няма предупреждение за отстраняване. Спират готова пратка на Митница "Бургас", с което пречат на изпълнение на сключен договор и получаване на финансови средства от предприятието. И там ли тази продукция не се съхранява правилно?

Министърът на икономиката се крие зад служба КОС на МВР, удивителният главен секретар на това ведомство ни плаши с инциденти в предприятия, утилизирали боеприпаси и сравнява станалото със завод, който от десетилетия работи това и досега няма нито един инцидент.

Очевидно, за да се прави успешен бизнес в България трябва да са налице поне три условия. Първо, да си "правилен" бизнесмен, приближен на Борисов и Пеевски. Второ, да подкрепяш управляващите по места, независимо дали става дума за суджук или суха пара за предизборна кампания. И трето, да не си прекалено успешен, за да не ти завидят и да сложат ръка на бизнеса ти.

Георги Александров, Фрог нюз










Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3895 |18.09.2017 Експерти: Дизелът убива по 4500 души в Европа годишно . 1| 4596 |14.09.2017 Работниците от ”Емко”: Държавата ни обяви война! . 15| 13034 |13.09.2017 Марешки: Държавата се управлява от трите прасета, тримата идиота и тримата глупаци! . 11| 11538 |13.09.2017 Шеф на оръжейно дружество сезира Радев и Борисов за опита на държавата да го унищожи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads