Реклама / Ads
0| 3097 |12.05.2022 НОВИНИ

”Държавната агенция за бежанците” била ударена от сходен криптовирус като ”Български пощи”

.
Божидар Божанов
Проблемът е, че всички компютри на ”Български пощи” са били в една мрежа и съответно има риск в момента, в който пуснем системите той да се появи отново. Това обясни по БНТ Божидар Божанов, министър на електронното управление.
 

Заради загубените данни възстановяването на работата на системите отнема време, допълни министър Божанов. Някои данни са налични - например тези от НОИ, в други случаи се започва на чисто.

 

Министърът обясни, че след атаката реакцията е била твърде бавна, въпреки че от "Български пощи" са били инструктирани и от ДАНС и от министерството на електронното управление. Реакцията е отнела 6 часа, което Божанов определи като недопустимо.

Умишлени действия едва ли има. При пощите обаче киберсигурността е била на практика отсъстваща, неглижираща е меко казано. Никой не е контролирал сигурността им - това е една законодателна дупка, които ние вече запълваме със законопроект и от тук нататък те ще бъдат контролирани дали спазват базови добри практики.


По въпроса дали има риск и за киберсигурността на БНБ, Божанов обясни, че там нивото на сигурност е по-високо, тъй като те се грижат по собствените си правила и по европейските правила за контрол на банковия сектор.

 

Още преди войната започнахме да взимаме мерки за киберсигурността знаейки, че рисковете са големи. Изпратихме писма със задължителни предписания и инструкции към администрацията - това свърши добра работа. Аз лично държах да не всяваме паника, но през това време взимахме доста мерки, включително в съвета по киберсигурност. Така че, ние работим, но тъй като това е свързано с националната сигурност, не можем да споделяме детайли, обясни Божанков.


Той призна, че Държавната агенция за бежанците също е била ударена от сходен криптовирус като "Български пощи", но там са реагирали бързо и щетите са били минимални.

 

Има опити за атаки, но нито една от тях не е критична и не спира работата на дадена институция. Основният проблем е човешкият фактор, другите неща са следствие. Това, че нямаме достатъчно хора е основен проблем, призна министърът.


Той допълни, че в момента се подготвя програма за стажанти, които да подпомагат администрация, както се обмисля и възможност за повишаване на заплатите.

Досега на най-високо политическо ниво не е имало разбиране, че тази тема е важна. Вече има цяло министерство, което се грижи за електронното управление. Основното е администрациите да си говорят и в момента с доста бързи стъпки уточняваме техническите детайли.


Гишетата ще останат, съкращенията са във връзка с оптимизации на функциите на администрацията, допълни Божанов. По въпроса за забавянето на електронните лични карти, той заяви, че това се дължи на забавяне на доставките на машините и забавяне на процедурата по ЗОП, която е в съда в Люксембург.

 

Министърът на електронното управление коментира и темата към пренасочването на информацията от сървърите на държавната администрация в един т. нар. държавен облак.

 

Оказва се, че в момента в него се съхранява едва 1% от цялата база данни.

Много малко неща има качени - системите на електронно управление и някои системи на МС, доколкото знам. Не знам защо се е случило това, ние сме подготвили процедури това да става максимално бързо, подчерта Божанов.


30 милиона е струвало изграждането на "държавния облак", призна Божанов.

Той коментира и предвижданите компенсации и мерки заради високите цени на горивата. За физическите лица ще има отстъпка от 12 лева и 50 стотинки при зареждане на до 50 литра бензин или дизел. Когато бъде финализирана мярката, ние ще предложим как да стане това по електронен начин. Засега само предполагаме, защото не знаем какви са параметрите на мярката, детайлите ще се уточнят когато ги имаме, обясни Божанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3041 |05.05.2022 Агенцията за бежанците: 97 068 украинци са се регистрирали в страната . 0| 3183 |20.04.2022 Държавната агенция за българите в чужбина минава под шапката на МВнР . 0| 2912 |11.04.2022 Официано: Агенцията за инвестициите - с нов шеф . 0| 2936 |11.04.2022 Стамен Янев аут от Агенцията за инвестиции?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads